Hlavní obsah

Slovenský premiér podstoupil operaci srdce

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil v pátek ráno operaci v kardiologickém centru. Zákrok byl podle informací lékařů standardní a stav jednapadesátiletého pacienta je stabilizovaný. Šlo o kardiochirurgický zákrok, další informace však lékaři nesdělili s ohledem na přání ministerského předsedy a jeho rodiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Zákrok vykonal přednosta kliniky primář Michal Hulman a jeho tým,“ uvedl ředitel bratislavského ústavu srdečních na cévních chorob Mongi Msolly. Primář Hulman potvrdil, že kardiochirurgický zákrok probíhal standardním způsobem. „Pacient je v současnosti absolutně stabilizovaný,“ řekl.

Podle některých spekulací by mohlo jít o bypass, při němž se pomocí svorky přemostí zúžené cévy. Operace se provádí v celkové anestezii a trvá od tří do šesti hodin.

Podle informací Deníku N mělo jít dokonce o trojnásobný bypass.

Fico sám vyhledal Národní ústav srdečních a cévních chorob minulý týden, kdy ho postihla nevolnost po ranním běhu. V nemocnici zůstal na pozorování po vyšetřeních, která podle ústavu nepotvrdila ani nevyvrátila podezření na infarkt.

Už dříve zrušil návštěvu ČR

Podle neoficiálních informací slovenských médií Ficovy zdravotní komplikace způsobila ucpaná céva.

Předsedu vlády třikrát denně navštěvují manželka Svetlana a syn Michal. Další návštěvy lékaři zakázali.

Fico, který je nejdéle sloužícím slovenským premiérem, kvůli zdravotním problémům  zrušil minulý týden návštěvu České republiky a také účast na bezpečnostní konferenci Globsec, kde měl vystoupit s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Nezúčastnil se ani schůze slovenského parlamentu, který od začátku tohoto týdne projednává programové prohlášení nového koaličního kabinetu.

Předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Fico má dlouhodobě potíže s krční páteří. Předloni si zase přetrhl achilovku a musel být operován.

Jak bude fungovat vláda

Kdy se premiér vrátí do plného pracovního nasazení, záleží na náročnosti zákroku a jeho rekonvalescenci, nepochybně to bude ale až po několika týdnech. „Kabinet může řídit některý z vicepremiérů,“ řekl politolog Juraj Marušiak.

Slovenská ústava se o zastupování premiéra nezmiňuje. „Nemáme stanovenou maximální délku nepřítomnosti premiéra,“ řekl serveru hnonline.sk ústavní právník Marián Giba. Ústava vychází z toho, že vláda je kolektivní orgán, v němž má premiér dominantní postavení, ale jeho nepřítomnost nemůže kabinet ochromit. Teoreticky může vláda fungovat čtyři roky s premiérem „na telefonu“, pokud je při plném vědomí.

Otázka předčasných voleb

Pokud by premiér podal demisi ze zdravotních důvodů, znamenalo by to pád celé vlády, nikoliv však předčasné volby. Podle ústavy by prezident jmenoval nového premiéra, který by sestavil novou vládu. Ta by opět musela požádat parlament o vyslovení důvěry.

Fico je jako premiér nahraditelný, ale politolog Tomáš Koziak upozorňuje, že je prakticky nenahraditelný pro stranu Směr-sociální demokracie. „Vládní strana je jeho dítětem, za jeho vedení dosáhla strana Směr nejlepší výsledky,“ říká politolog.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Fico je podle průzkumů veřejného mínění dlouhodobě nejpopulárnějším slovenským politikem. Podle Koziaka nemá Směr v této chvíli podobnou osobnost, která by mohla Fica plnohodnotně nahradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico byl hospitalizován s podezřením na infarkt

Slovenský premiér Robert Fico zrušil ze zdravotních důvodů čtvrteční návštěvu České republiky. Bez dalších podrobností to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček....

Výběr článků

Načítám