Hlavní obsah

Británií zněly slavnostní kanonády, královna oslavila 90. narozeniny

Windsor
Aktualizováno

Slavnostní kanonády na různých místech Spojeného království doprovázely ve čtvrtek oslavy 90. narozenin britské královny Alžběty II. Panovnice, která je na trůně 64 let, se při té příležitosti setkala s lidmi ve Windsoru, kde také odhalila plaketu ke stezce spojující 63 památných míst v okolí tohoto královského sídla za Londýnem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna přijala gratulace od svých příznivců ve WindsoruVideo: Reuters

 
Článek

Ulice Windsoru lemovaly davy gratulantů, s nimiž se královna zdravila v doprovodu svého manžela, prince Philipa. Někteří lidé jí přinesli i osobní dárky. Ještě předtím královně před místní radnicí darovali tříposchoďový pomerančový dort od nejlepší britské pekařky Nadiyi Hussainové.

Alžběta vyrazila do ulic v plášti limetkové barvy a klobouku, který doplňovala ještě bílá barva. Později odhalila plaketu u šestikilometrové turistické stezky spojující 63 zajímavých míst v okolí Windsoru. Stezka byla otevřena loni na podzim, když si Británie připomínala 63 let Alžběty II. na trůnu.

Královna se dočkala přání ze všech koutů království a mezi gratulanty nemohli chybět ani její syn princ Charles nebo premiér David Cameron, podle něhož je „jeho výsost skálou, o kterou se opírá síla britského lidu“.

Na počest oslavenkyně zněly slavnostní kanonády od Windsoru po Edinburgh a Cardiff. Vpodvečer zažehla královna oheň na zápalném majáku, kterých se následně po celé zemi rozsvítilo více než tisíc.

Foto: John Stillwell/Pool, Reuters

Královna Alžběta II. doprovázená princem Philipem zdraví ve Windsoru gratulanty.

Související téma

Foto: Neil Hall, Reuters

Královna Alžběta II. opouští nemocnici Edwarda VII.

Reklama

Výběr článků

Načítám