Hlavní obsah

Obama, Merkelová, Cameron, Hollande, Renzi. V Německu se chystá neformální summit

Paříž/Berlín

Důležité mezinárodní otázky budou na programu neformální schůzky, které se v pondělí v Německu zúčastní americký prezident Barack Obama, jeho francouzský protějšek François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a premiéři Británie a Itálie David Cameron a Matteo Renzi. Oznámily to ve středu ve společném prohlášení Berlín a Paříž.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou

Článek

Vrcholní politici projednají situaci kolem Sýrie, Ruska a Ukrajiny, nejspíš také otázky kolem Libye a migrantů, upřesnila na tiskové konferenci v Berlíně Merkelová, která mimořádné setkání v Hannoveru iniciovala. Připomněla, že stejná skupina si vyměnila názory k aktuálním tématům již na okraj summitu G20 v Turecku loni v listopadu.

Cameronova mluvčí očekává, že účastníci setkání především projednají přistěhovaleckou krizi, boj proti radikální skupině Islámský stát a vývoj v Libyi a na Ukrajině.

V Hannoveru probíhá průmyslový veletrh, kterého se od neděle bude účastnit Obama. Merkelová minulý měsíc řekla, že při této příležitosti se snad podaří pokročit v jednáních ohledně dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, která začala v roce 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám