Hlavní obsah

Dítě v Polsku se narodilo 55 dnů po matčině klinické smrti

Právo, pm
Vratislav

Ve Fakultní nemocnici v polské Vratislavi se nedávno narodil chlapec téměř dva měsíce po klinické smrti své 41leté matky. Žena zemřela na zhoubný nádor mozku.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice ve Vratislavi. Ilustrační foto

Článek

„Lékařům se podařilo pomocí respirátoru udržet její dýchání, činnost srdce a tlak udržovali nasazením léků od 17. do 26. týdne těhotenství, kdy dítě přišlo císařským řezem na svět,“ informoval v pondělí týdeník Fakt.

„Jde o šestnáctý případ na světě, kdy se živé dítě narodilo po smrti matky, ale zatím nikdy 55 dní poté, co přestal fungovat její mozek,“ upozornil Andrzej Kubler, šéf Kliniky anesteziologie a intenzivní péče vratislavské Fakultní nemocnice. Dodal, že lékaři a zdravotničtí technici ve Vratislavi vytvořili za pochodu nový postup, který tento medicínský zázrak umožnil.

„Chlapec, který se jmenuje Wojtek, je zdravý, silný a dělá velké pokroky. Váží přes tři kilogramy a od poloviny minulého týdne je už doma v péči svého otce a příbuzných,“ uvedla mluvčí nemocnice.

Matce chlapce před čtyřmi lety diagnostikovali zhoubný nádor na mozku, měřil čtyři centimetry a byl v místě, kde by operativní odstranění bylo mimořádně komplikované a riskantní – pacientce přitom hrozily trvalé následky. Proto se rozhodla pro jinou léčbu. Ta bohužel nebyla úspěšná a žena zemřela, když byla na konci čtvrtého měsíce těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám