Hlavní obsah

Řekové vyklízejí tábor v Pireu, turisté mají přednost

Atény

Řecká policie začala s vyklízením provizorního uprchlického tábora v aténském přístavu Pireus. Autobusy odtud v pondělí odvezly 500 z 3700 tamních migrantů, informovala televizní stanice Skai.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před zahájením turistické sezóny přemístilo Řecko stovky migrantů z Pirea do nového tábora mimo AtényVideo: Reuters

 
Článek

Všichni běženci by měli podle řeckých úřadů přístav opustit do konce týdne, protože Pireus se začne připravovat na start turistické sezóny, během níž bývá zcela vytížen.

V přístavu došlo v pondělí k dalším potyčkám mezi migranty, které zřejmě spustila hádka o mobilní telefon. Jeden muž byl se zraněním hlavy odvezen k ošetření do nemocnice.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Běženci v Pireu

Pireus je po Idomeni druhým největším improvizovaným táborem pro běžence, jichž v Řecku po březnovém uzavření hranic balkánských států uvízlo přes 50 000.

Také v Idomeni u makedonských hranic se snažila policie přesvědčit uprchlíky, aby se dobrovolně přestěhovali do jiných zařízení. Většina oslovených to ale odmítla. Minulý týden se to podařilo u 500 z nich, v táboře ale stále zůstává kolem 10 000 lidí.

Na konci března EU uzavřela dohodu s Tureckem, na základě které Atény mohou migranty, kteří se na řecké území dostali po 20. březnu a nezískají v zemi azyl, vracet zpět Ankaře. Za každého takto vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 000 běženců.
V Turecku je v současnosti přes 2,5 miliónu syrských uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež dovezl z Lesbu tucet uprchlíků

Papež František přiletěl v sobotu dopoledne na řecký ostrov Lesbos, kde navštívil uprchlický tábor. Někteří běženci před papežem poklekli, další zase drželi...

Výběr článků

Načítám