Hlavní obsah

Členství v Evropské unii si cení jen 39 procent Švédů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Počet Švédů, kteří podporují členství v Evropské unii, výrazně poklesl. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si nechala vypracovat švédská veřejnoprávní televize STV. Podle průzkumu pouze 39 procent lidí ve Švédsku považuje za „dobrý nápad”, že je země v EU. Ještě loni v listopadu při tom tento názor sdílelo 59 procent Švédů. Informoval o tom deník The Local.

Foto: archiv Pravo, Právo

Vlajka EU

Článek

Jednadvacet procent dotázaných naopak v průzkumu označilo setrvávání Švédska v Evropské unii za "špatný nápad", ostatní respondenti si nebyli odpovědí jisti.

Výrazný propad podpory Evropské unii je pravděpodobně důsledkem pokračující uprchlické krize, řekli televizi STV oslovení odborníci. "Lidé poslouchají veřejné činitele a politici ve Švédsku hodně kritizovali to, jak EU řeší uprchlickou krizi," prohlásil politolog Göran von Sydow.

Švédové pomalu ztrácejí důvěru v EU.

Švédský sociálnědemokratický premiér Stefan Löfven loni opakovaně žádal ostatní evropské státy, aby přijaly více běženců, a ulevily tak Švédsku, kam zamířil rekordní počet lidí prchajících před válečnými konflikty a chudobou.

Když evropské země dobrovolně na tyto výzvy nereagovaly, napsal dopis Evropské komisi, kde žádal o rozdělení některých migrantů přicházejících do Švédska do jiných zemí osmadvacítky, připomněl server The Local.

Uklidnění po dohodě s Tureckem

Tyto diskuse ukončila březnová dohoda EU s Tureckem, na jejímž základě jsou migranti, kteří přijdou nelegálně do Řecka a nepodají si zde řádnou žádost o azyl nebo jim je taková žádost zamítnuta, vraceni zpátky na turecké území. EU má za to přijmout stejný počet lidí s nárokem na azyl z Turecka.

Švédsko mezitím zavedlo pohraniční kontroly a zpřísnilo přistěhovalecké zákony. Počet uprchlíků přicházejících do Švédska pak výrazně poklesl: nyní jich je kolem 500 až 600 týdně, loni na podzim to bylo v některých týdnech údajně až 10 tisíc.

Průzkum názorů na členství Švédska v Evropské unii přichází krátce poté, co v Británii začala oficiální kampaň před referendem o setrvání země v Evropské unii, které bude 23. června. Výsledek je podle průzkumů stále těžké odhadnout.

Anketa

Ceníte si členství ČR v Evropské unii?
Ano
9,4 %
Ne
90,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 741 čtenářů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám