Hlavní obsah

Polská prokuratura chystá exhumaci 90 obětí katastrofy ve Smolensku

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Exhumaci devadesáti z 96 těl lidí, kteří 10. dubna 2010 zahynuli při leteckém neštěstí polského vládního speciálu Tu-154 ve Smolensku požaduje nový náměstek polského generálního prokurátora Marek Pasionek. Udělal to hned poté, co vedení vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) řeklo, že nešlo o nehodu, ale o atentát na prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho doprovod.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského vládního speciálu Tu-154 ve Smolensku. Snímek z dubna 2010

Článek

„V aktuální situaci není jiná možnost, proto je potřeba exhumaci uskutečnit,“ řekl v Radiu Zet Pasionek, který řídí prokurátory vyšetřující smolenskou katastrofu.

Dodal, že „prokurátoři nepotřebují souhlas příbuzných s exhumací“.

Poslankyně Sejmu Malgorzata Wassermanová (Pis), jejíž otec Zbigniew také zemřel v tupolevu, měla už dříve pochybnosti o příčinách jeho smrti, a proto požádala o exhumaci. Ta žádná podezření nepotvrdila. Přesto podle Radia Zet nyní tvrdí, že „bez exhumací těl obětí nebude možné zjistit skutečnou příčinu tragédie“.

Teorie o bombě

„Plánované exhumace jsou následkem, absurdní teorie o atentátu, jejímž autorem je ministr obrany a nejbližší spolupracovník předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského Antoni Macierewicz,“ reagoval na slova Pasionka Pawel Deresz, jehož žena zemřela při pádu letadla.

„V žádném případě nedovolím rušit její klid a ticho, které našla v hrobě,“ řekl. Podobný názor jako Deresz mají i další pozůstalí.

Je neuvěřitelné, že v 21. století se mají provádět exhumace bez souhlasu pozůstalých
Aleksander Kwasniewski, bývalý polský prezident

Deresz uvedl i námitku, proč by nemělo být třeba exhumovat další těla: „Podle zvrácených teorií Macierewicze měla být bomba položená pod sedadlem Lecha Kaczyńského. Proto navrhuji, aby exhumovali jen jeho tělo, případně těla obětí, jejichž blízcí věří v atentát a ostatním ať dají pokoj. Já žádným výmyslům nevěřím.“

Deresz varoval Pasionka před možnými právními důsledky kroků, které plánuje.

„Je neuvěřitelné, že v 21. století se mají provádět exhumace bez souhlasu pozůstalých. To je hrůza, které nechci věřit,“ řekl televizi TVN24 bývalý prezident Aleksander Kwasniewski a dodal, že „nevěří žádnému z argumentů o spiknutí, atentátu a bombě stejně jako desítkám jiných věcí, které říká PiS“.

Chyba pilota

„Exhumace bez souhlasu pozůstalých představuje veřejný až demonstrativní návrat k nejbolestivějším vzpomínkám příbuzných obětí smolenského neštěstí,“ naspal portál Natemat.

„Jde o mediální divadlo a ne o snahu odhalit skutečnou příčinu katastrofy, která je navíc už dávno známá,“ dodal.

Připomněl, že podle závěrů z vyšetřování ji způsobil pilot, který se pokusil přistát na letišti v komplikovaných meteorologických podmínkách, i když mu dispečeři doporučovali, aby letěl na jiné letiště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám