Hlavní obsah

Papež dovezl z Lesbu tucet uprchlíků

– Mytiléna • Aktualizováno

Papež František přiletěl v sobotu dopoledne na řecký ostrov Lesbos, kde navštívil uprchlický tábor. Někteří běženci před papežem poklekli, další zase drželi transparenty, na kterých se dožadovali svobody. Cestou zpátky odvezl tři muslimské rodiny uprchlíků, šest dětí a šest dospělých. Na ostrov dorazily ještě před dohodu EU s Tureckem, takže nemusejí být deportovány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přivítání Papeže Františka provázely silné emoceVideo: Reuters

 
Článek

Při setkání mu někteří běženci v táboře Moria vypověděli svůj příběh, jiní propadli v pláč, další zase poklekli. Děti předaly papeži obrázky, které namalovaly. Jednu z dívek za její výtvor obzvláště ocenil. „Bravo, bravo,” řekl. Obrázek poté předal svému doprovodu s tím, aby ho nepřehýbali, protože si ho chce vystavit na svém pracovním stole.

Papež v projevu vyzval evropské představitele, aby na uprchlickou krizi odpověděli způsobem, který by byl hoden lidskosti.

„Doufáme, že svět těmto scénám tragédie a zoufalství věnuje pozornost a odpoví na ně způsobem, který bude hoden našeho společného lidství."

Foto: Filippo Monteforte, Reuters

Papež František v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos

Foto: Filippo Monteforte, Reuters

Papež František v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos

Běžencům, kteří uvázli na Lesbu, řekl, že nejsou opuštění. Vyzval je také, aby neztráceli naději.

Nejhorší humanitární katastrofa 

Už během letu do Řecka papež označil uprchlickou krizi za nejhorší humanitární katastrofu od konce druhé světové války.

„Je to odlišná cesta. Cesta poznamenaná smutkem,” řekl papež podle AFP o návštěvě řeckého ostrova. „Uvidíme tolik lidí, kteří strádají, kteří utíkají a nevědí, kam jít. A taky půjdeme na hřbitov k moři. Tolika lidem se nepodařilo doplout na pevninu,” dodal.

Papeže na ostrově přivítali společně řecký premiér Alexis Tsipras, konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. a arcibiskup aténský Hieronymos II.

Pak zamířili do tábora Moria, kde se měli setkat s asi 250 běženci. Plánováno bylo, že s osmi z nich poobědvají. Jíst měli stejné jídlo, tedy houbové rizoto, olivy a halvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František po přistání na ostrově LesbosVideo: AP

Novináři neměli do tábora u města přístup. Podmínky v něm jsou velmi špatné, podle humanitárních organizací lidé čekají na jídlo hodinu. Před návštěvou papeže ale budovy v táboře vymalovali, opravila se kanalizace a několik desítek uprchlíků bylo převezeno z přeplněného tábora do dalšího, kam papež nejede.

Papež František během návštěvy uprchlického tábora na řeckém ostrově Lesbos podepsal společné prohlášení s představiteli pravoslaví vyzývající mezinárodní společenství k ochraně lidských životů a k soucitu s uprchlíky.

Pokus o sebevraždu 

V noci na sobotu neznámí vandalové posprejovali zdi v ostrovní metropoli a v přístavu nápisy o tom, aby papež nekázal. Technické služby pak ráno graffiti odstranily.

Před papežovou návštěvou se jeden Syřan pokusil v táboře na Lesbu zabít, když mu řekli, že jej deportují do Turecka. Policie mu v činu zabránila.

Na ostrově Lesbos je nyní asi 4100 běženců, většinu z nich čeká vyhoštění do Turecka na základě ujednání, které Evropská unie s Ankarou uzavřela. V celém Řecku je pak přes 53 000 uprchlíků.

I přes posílení ostrahy vnějších unijních hranic a dohodu s Tureckem, kdy se všichni uprchlíci vracejí a za syrské se přivážejí jiní přímo z Turecka, se migraci zcela nepodařilo zastavit.

V noci na sobotu agentura Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Frontex zadržela u Lesbu loď s 41 syrskými a iráckými uprchlíky, kteří se z Turecka pokoušeli dostat do EU.

Před odletem na Lesbos se s papežem setkal americký senátor Bernie Sanders, který usiluje o demokratickou nominaci do amerických prezidentských voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám