Hlavní obsah

Rada NATO - Rusko se sejde po dvou letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Rada NATO - Rusko, která se kvůli propuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014 téměř dva roky nesešla, opět zasedne 20. dubna v Bruselu. Aliance v úterý oznámila, že velvyslanci při NATO mají na formálním setkání hovořit mimo jiné o snižování vojenských rizik a o Afghánistánu.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Jednat by se mělo hlavně o Afghánistánu. Na obrázku výcvik Afghánské národní armády

Článek

„Není to návrat k obvyklému jednání, ale potřebujeme dialog,” uvedla podle agentury Reuters mluvčí aliance.

Fórum, na němž se setkávají Rusko a jeho protivníci z dob studené války, nebylo nikdy oficiálně zrušeno, ale naposledy se sešlo v červnu roku 2014, protože předchozí ruská anexe ukrajinského Krymu vyvolala napjaté vztahy mezi Moskvou a Západem.

Chlad mezi nimi přetrvává, ale chystaná schůzka je známkou ochoty ke zlepšení diplomatických vztahů.

Moskva i NATO už minulý týden naznačily, že Rada NATO - Rusko se chystá na nejbližší dobu.

Dříve NATO uvádělo, že svolání rady brání přetrvávající rozpory s Moskvou ohledně ruské podpory separatistů na východě Ukrajiny. Rada by přitom měla podle aliance jednat mimo jiné právě o krizi na Ukrajině a o úplné realizaci minských dohod. Hovořit se má také o zlepšení transparentnosti ve vojenských aktivitách, což by mělo pomoci odvrátit vzájemná nedorozumění.

Reklama

Výběr článků

Načítám