Hlavní obsah

Kiska v jámě lvové upozornil Kotlebovy příznivce, že volí fašistu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Středoslovenské město Krupina je baštou extrémně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. V březnových volbách odevzdalo svůj hlas až 18 procent zdejších voličů právě Kotlebovi. Slovenský prezident Andrej Kiska tento týden Krupinu navštívil a v jámě lvové jasně řekl: „Kotleba je fašista“.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Prezident na setkání s místními občany připustil, že stát v mnoha ohledech selhává a podle výsledků voleb se proti tomu občané začínají bouřit.

„Musíme vytvořit fungující stát, aby lidé nevolili extrémistické síly. Aby lidé neříkali, že se tady jen krade. Nebudu však podporovat, abychom považovali politiky, kteří inklinují k fašismu nebo jsou fašisté, za normální partnery,“ uvedl Kiska.

Na slova hlavy státu reagovala LSNS téměř okamžitě. „Tím, že se prezident Kiska nezúčastnil ustavující schůze parlamentu, ukázal, že pohrdá nejvyšším zákonodárným orgánem a slovenskou státností. Proto necítíme potřebu komentovat jeho výroky. Pan Kiska je pro nás nikdo,“ uvedl mluvčí strany Rastislav Schlosár. 

Označení fašista nepřekáží    

Student gymnázia v Krupině Denníku N řekl, že odevzdal svůj hlas právě Kotlebovi, protože chtěl, aby se něco změnilo. „Všichni kradou. Podle toho, co říká (Kotleba - pozn. red.), se s tím dá něco dělat,“ odůvodňuje svou volbu Ľudovít.

Označení Kotleby za fašistu, neonacistu a rasistu Ľudovítovi nepřekáží. Student si vzpomněl na některé radikální projevy šéfa LSNS namířené proti Romům, ale tvrdí, že Kotleba se už umírnil.

Další gymnazisté opakují, že mladí volili Kotlebu, protože chtěli změnu. Učitelka dějepisu Oľga Gajdošíková zorganizovala na gymnáziu simulované volby a Kotleba v nich získal neuvěřitelných 30 procent. Učitelka jim přitom promítala filmy o Hitlerovi a o koncentračních táborech. Studenti vyjádřili lítost nad tím, co se stalo v minulosti, ale stejně volili Kotlebu.

Povstalecký kraj

To vše se odehrává v kraji, které bylo centrem Slovenského národního povstání (SNP), které v roce 1944 vypuklo proti tehdejšímu vedení klerofašistického Slovenského státu. Kotleba s oblibou označuje SNP za „nejsmutnější událost slovenských dějin“ a „puč proti slovenské státnosti“.

Denník N v této souvislosti upozornil, že Krupina je dobrým příkladem vzestupu podpory Kotleby v posledních letech. „Před čtyřmi lety zde získal necelá dvě procenta hlasů. Tehdy zde dominovala strana Směr - sociální demokracie, která získala přes polovinu všech odevzdaných hlasů,“ uvedl list. Letos zde LSNS získala již zmíněných 18 procent a v nedaleké obci Litava dokonce až 30 procent hlasů. Kotleba letos bodoval také na Oravě, Kysucích a na severovýchodě Slovenska.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Historik krupinského muzea Miroslav Lukáč to připisuje krátké paměti v kombinaci s frustrací lidí. „Racionálně si to nedovedu vysvětlit. Kotlebu si nespojují s historií. Nenosí hákové kříže. Pozdrav Na stráž! je pro mě symbolem totalitního režimu. Lidi to chápou tak, že je potřeba něco strážit,“ říká místní historik.

Slovenský prezident po volbách přijal v Prezidentském paláci představitele všech parlamentních stran, kromě LSNS. Kotlebova strana získala ve volbách přes osm procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám