Hlavní obsah

Soud s dozorcem z Osvětimi se konat nebude. Obžalovaný zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Proces s bývalým dozorcem v nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi, který měl za pár dní začít u soudu ve středoněmeckém Hanau, se konat nebude. Třiadevadesátiletý obžalovaný zemřel. Proces s bývalým členem jednotek SS Ernestem Tremmelem měl začít příští týden ve středu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Přeživší z Osvětimi

Článek

Tremmel pracoval v Osvětimi od 1. listopadu 1942 do 25. června 1943. Státní zástupce ho vinil z nápomoci k vraždě přinejmenším 1075 osob, které zahynuly v plynových komorách krátce poté, co do koncentračního tábora dorazily.

Ve třech transportech, na jejichž odbavení se Tremmel údajně podílel, byli Židé z táborů v Berlíně, severofrancouzském Drancy a nizozemském Westerborku.

V Německu v současnosti probíhají zřejmě poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídají členové personálu nacistických koncentračních táborů.

Zbývají dva procesy

Loni soud v Lüneburgu odsoudil na čtyři roky do vězení 94letého dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga za nápomoc k vraždě 300 tisíc lidí. Letos v únoru začal v Detmoldu v Severním Porýní-Vestfálsku proces s 95letým bývalým dozorcem z Osvětimi Reinholdem Hanningem, jenž čelí obžalobě z podílu na vraždě 170 tisíc lidí.

V Neubrandenburgu probíhá soudní proces s 94letým příslušníkem zdravotní služby SS v Osvětimi Hubertem Zafkem. Na stanovení data začátku svého procesu čeká 92letá Helma T., která v Osvětimi působila jako radiotelegrafistka. Čelí obžalobě z nápomoci k vraždě 260 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám