Hlavní obsah

Le Pena odsoudili za zločin proti lidskosti, plynové komory označil za detail

Paříž
Aktualizováno

Soud v Paříži uznal ve středu bývalého předsedu ultrapravicové strany Národní fronta Jeana-Marie Le Pena vinným ze zločinu proti lidskosti. Politik označil plynové komory, v nichž nacisté za války zavraždili milióny lidí, za detail v dějinách druhé světové války. Soud mu uložil zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc eur (810 tisíc korun).

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Jean-Marie Le Pen

Článek

„A proč ne rovnou 300 000 eur?” zlobil se Le Pen, podle něhož je rozsudek nesmyslný.

Soud odmítl brát ohled na to, že je Le Pen chráněn poslaneckou imunitou. Výrok poprvé pronesl už v roce 1987 a od té doby ho několikrát zopakoval, za což byl už dvakrát soudně trestaný.

Naposledy se k tématu vrátil loni v dubnu, proto soud zasedal znovu. “To, co jsem řekl, souviselo s mou myšlenkou, že plynové komory byly detailem v dějinách války, pokud tedy nepřipustíme, že to byla válka, která byla detailem k plynovým komorám,” prohlásil v rozhovoru pro stanici BFM TV a dodal: “Mluvím o specifických věcech. Nemluvil jsem o počtu mrtvých. Mluvil jsem o systému. Řekl jsem, že to byl detail v dějinách válek.”

Le Pen si ve středu vyslechl hned dva rozsudky. Ten druhý vynesl soud v Nice, který Le Penovi uložil pokutu 8000 eur (čtvrt miliónu korun). Stalo se tak kvůli Le Penově veřejnému vystoupení před třemi lety, při němž varoval před romskými přistěhovalci, kteří podle jeho slov šíří “svrbění a pach“.

Sedmaosmdesátiletý europoslanec Le Pen je zakladatelem francouzské ultrapravicové Národní fronty. Strana ho však pod vedením jeho dcery Marine loni zbavila členství, načež Le Pen ohlásil, že založí nové hnutí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám