Hlavní obsah

Zrušení povinnosti muslimských chlapců podávat ruku učitelkám pobouřilo Švýcarsko

– Bern

Rozhodnutí jedné ze švýcarských středních škol, že její dva muslimští studenti už nemusejí dle místních zvyklostí podávat ruku učitelkám, vyvolalo rozhořčení po celé zemi. Informovala o tom BBC. O výjimku požádali chlapci s vysvětlením, že islám jim zakazuje dotýkat se žen nepatřících k rodině. Toto tvrzení ale zpochybňují i samotné muslimské organizace.

Foto: Mohamed Al Hwaity, Reuters

Podání ruky učitelce není pro mladé studenty v rozporu s Koránem, shoduje se většina muslimských organizací ve Švýcarsku. Ilustrační foto

Článek

"Dnes je to podání ruky a oč půjde zítra?" řekl podle BBC vedoucí parlamentního výboru pro školství Felix Mueri. Rozhodnutí školy v Therwilu podle něj vytváří špatný příklad.

Postoj vedení školy v městečku Therwil pobouřil i švýcarskou ministryni spravedlnosti Simonettu Sommarugovou, podle které je podání ruky součástí švýcarské kultury a každodenního života. Zdůraznila, že takto si integraci přistěhovalců nepředstavuje.

Starosta městečka o 10 tisících obyvatelích řekl, že místní lidé jsou s rozhodnutím školy nespokojeni. Podání ruky je podle něj zažitým vyjadřováním respektu vůči druhému člověku a školy to mají dětem vštěpovat.

Proti rozhodnutí jsou i samotní muslimové

Udělení podobné výjimky muslimským chlapcům, kterým je 14 a 15 let a ve Švýcarsku žijí již několik let, označila za chybu i hlavní školská správa. Poznamenala, že ve stejném regionu se takto rozhodla vyřešit stejný "nepříjemný problém" již dříve jiná škola.

Kvůli postoji školy se dostaly do pře i místní muslimské organizace. Švýcarská federace islámských organizací uvedla, že v Koránu není nic, co by požadovalo, aby žák nepodával ruku učitelce.

Švýcarská federace pokrokového islámu dokonce vyzvala Švýcarsko, aby podobným extremistickým požadavkům nevyhovovalo.

Avšak menší Islámská ústřední rada Švýcarska prohlásila, že potřesení rukou mezi mužem a ženou mají muslimové zakázáno. "Po sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem (o silvestrovské noci) požádali muslimy, aby si od žen udržovali odstup. Nyní žádají, aby jim byli blíž," řekl mluvčí rady švýcarským médiím.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vedení školy v Therwilu reagovalo na kritiku sdělením, že nemá důvod svůj postoj měnit. [celá zpráva] Rozhodnutí odvolá jen v případě, že jí to nařídí úřady. Místní školní správa uvedla, že škola zaujala pragmatický přístup. Ale připustila, že to nemá být trvalé řešení, protože pravidla by měla být stejná pro všechny školáky v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám