Hlavní obsah

Boj o Náhorní Karabach zuří dál, Ázerbájdžán hlásí zničení arménského štábu

Jerevan/Baku
Aktualizováno

Během posledních dvou dnů bojů o Náhorní Karabach bylo zabito 16 ázerbájdžánských vojáků. Oznámilo to v úterý ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Současně tvrdí, že arménské jednotky přišly o 70 mužů. Arménie však podle agentury TASS přiznala 20 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O Náhorní Karabach se svádějí tvrdé boje Video: AP

 
Článek

Arménské ministerstvo obrany připouští, že kromě 72 zraněných vojáků eviduje 26 dalších jako nezvěstné. Ruské zdroje ovšem hovoří o výrazně vyšším počtu obětí. Podle nich si jen pondělní boje vyžádaly téměř 200 mrtvých. [celá zpráva]

Ázerbájdžánská strana nově tvrdí, že její vojáci vyřadili z provozu dvě desítky kusů arménské bojové techniky a údajně se jim také podařilo zničit štáb největší arménské vojenské základny v Náhorním Karabachu.

Foto: Vahan Stepanyan/PAN Photo, Reuters

Příslušník arménské domobrany na Náhorním Karabachu

Podle ruské agentury Interfax ale odvetná opatření Arménů „potlačila aktivity nepřítele" a arménské síly situaci kontrolují.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps
Krvavou válku ukončilo jen příměří
Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let, výsledkem konfliktu bylo asi 30 000 mrtvých, statisíce lidí uprchly. Jednání od uzavření příměří v roce 1994 až dosud k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.
Situace u Náhorního Karabachu se prudce vyostřila během noci z pátku na sobotu, kdy propukly boje s nasazením letectva, dělostřelectva a tanků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám