Hlavní obsah

Agentura AP spolupracovala s Hitlerovou Třetí říší, tvrdí německá historička

Berlín

Americká tisková agentura Associated Press ve 30. letech minulého století navázala spolupráci s nacistickým režimem a postupně se stala jediným - dnes by se řeklo západním - médiem, které mělo v Hitlerově Německu až do roku 1941 své zastoupení. V článku, publikovaném v odborném magazínu Zeithistorische Forschungen, na to upozornila historička Harriet Scharnbergová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Exkluzivní postavení AP v Třetí říši bylo podle Scharnbergová oboustranně výhodné, vedlo ale k tomu, že americká agentura vědomě šířila nacistickou a antisemitskou propagandu.

Associated Press ve třicátých letech v Německu podepsala úmluvu Schriftleitergeset, tedy nařízení šéfredaktora, které zapovídalo signatářům šířit  obsah, který by „oslabil Říši doma nebo v zahraničí”.

Hitlerův fotograf

To není všechno. Associated Press musela na základě Schriftleitergeset podle historičky Scharnbergové najímat reportéry, jež zároveň pracovali pro nacistickou propagandu. Jedním z fotografů, který po nástupu Hitlera k moci pro AP v Německu pracoval, byl Franz Roth, dvorní propagandista SS, jehož snímky si osobně vybíral i Adolf Hitler.

Zmíněná zjištění, která německá historička publikovala krátce před 170. výročím založení AP, nenastolují jen otázku, zda se agentura v prvních letech Hitlerovy vlády nepodílela na maskování skutečné tváře tehdejšího režimu, ale také nad tím, jaký má AP vztah k současným autokratickým režimům, například k režimu v Severní Koreji, kde má svou kancelář.

Půlka pravdy ze Lvova

Jako příklad zavádějícího zpravodajství uvádí německá historička, působící na univerzitě Martina Luthera Kinga v Halle, referování o nacistickém dobývání Lvova.

„Namísto tištění snímků celé dny trvajících pogromů, při nichž zemřely tisíce Židů, dostával americký tisk pouze fotografie obětí sovětské policie a Rudé armády,“ řekla Scharnbergová Gurdianu.

Mluvčí AP pochybení popírá

Agentura AP na tvrzení německé historičky reagovala prohlášením, že citovaný článek monitoruje předválečné a válečné aktivity jednotlivců, o nichž AP nebyla informována a které nyní ověřuje.

Mluvčí agentury později v rozhovoru pro The Guardian rozhodně popřel, že by společnost s nacistickým režimem vědomě kolaborovala.

„AP odmítá, že by cíleně ´kolaborovala´ s nacistickým režimem. Přesná charakteristika zní tak, že byli novináři AP a dalších médií vystaveni setrvalému tlaku režimu od roku, kdy přišel Hitler k moci až do doby, kdy byla AP v roce 1941 vypuzena z Německa,” prohlásil mluvčí agentury AP.

„Vedení AP tlaku vzdorovalo a pracovalo na tom, aby přinášelo přesné, důležité a objektivní zprávy z této temné a nebezpečné doby,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám