Hlavní obsah

Únosce egyptského letadla se vzdal

Larnaka
Aktualizováno

Únos egyptského letadla po několika hodinách skončil. Únosce vyšel v úterý odpoledne z letadla s rukama nad hlavou krátce poté, co se na svobodu dostalo několik posledních rukojmí. Jeden muž vylezl okénkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údajný únosce vystupuje z letadla Video: Reuters

 
Článek

Zadržení únosce oznámilo kyperské ministerstvo zahraničí. Konec únosu potvrdila i společnost EgyptAir.

Zatčení potvrdil i kyperský prezident Nikos Christodulides. Únoscem byl, jak potvrdily už dříve kyperská i egyptská vláda, Egypťan Sajf Eldin Mustafa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rukojmí vystupují z uneseného letadla, jeden člověk vylezl okénkem z kokpituVideo: Reuters

Než se únosce vzdal, byla vyklizena pláž u Larnaky a novináři se museli vzdálit od okraje letiště. Na letišti byli rozmístěni ostřelovači.

Muž převzal kontrolu nad strojem společnosti EgyptAir na vnitrostátní lince Alexandrie – Káhira v 8.30 hodin místního času. Zhruba o 20 minut později letoun přistál na letišti v kyperské Larnace.

Únosce hrozil, že odpálí pás s výbušninami, který měl na těle. Nakonec se ale ukázalo, že výbušniny neměl, uvedla kyperská státní televize.

Foto: Reuters

Jeden člověk vylezl okýnkem kokpitu

Celý únos provázely informační zmatky.

Motiv únosu není zatím znám. Opakovaně se objevovalo tvrzení, že únosce chce vidět svou bývalou ženu, pak ale vznesl politický požadavek, aby Egypt propustil všechny vězněné ženy.

Kyperské ministerstvo zahraničí oznámilo, že motivy únosu zůstávají nejasné a že únosce je "pravděpodobně Egypťan". Zástupce ministerstva citovaný agenturou Reuters řekl, že incident zřejmě nesouvisí s terorismem: „Zdá se, že jde o labilní osobu, která je v nevyrovnaném duševním stavu.”

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl zmínil i další požadavky únosce: „Žádal schůzku se zástupcem EU nebo převoz na jiné letiště, ale nic specifického.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám