Hlavní obsah

Třetí terorista z bruselského letiště se hledá, novinář Cheffou je volný

Novinky, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgická prokuratura propustila v pondělí muže jménem Fayçal Cheffou jenž byl podezřelý, že je třetím teroristou provázejícím dva atentátníky z bruselského letiště. Prokurátor uvedl, že neměl dostatek důkazů.

Foto: Handout, Reuters

Najim Laachraoui

Článek

V odletové hale letiště Zaventem se v úterý odpálili dva sebevražední atentátníci Brahim El Bakraoui a Najim Laachraoui, které doprovázel ještě třetí terorista. Úřady se podle belgických médií domnívaly, že je jím zřejmě novinář na volné noze Fayçal Cheffou, označovaný v oficiálních prohlášeních jako Fayçal C. [celá zpráva]

Během prohlídky jeho bytu ovšem policie nenašla žádné zbraně ani výbušniny. Prokuratura proto v pondělí oznámila, že důkazy o jeho vině nesvědčí, a nechala ho propustit. Server belgického vydání listu Le Soir ale zdůrazňuje, že Cheffou sice byl propuštěn, ale zůstává obviněn z trestných činů účasti na teroristické skupině, teroristických útocích a vraždách.     

Server dále napsal, že Cheffou byl viděn v blízkosti stanice metra Maelbeek těsně po druhém sebevražedném atentátu. List také zmiňuje, že byla provedena analýza městských kamer, které snímaly kroky údajného novináře z letiště Zaventem přes náměstí Meiser až po stanici metra poblíž Evropské čtvrti, kde došlo k druhému z krvavých teroristických útoků.

Foto: Handout, Reuters

Trojice podezřelý na záběru letištní kamery. Dva muži vlevo měli útoky spáchat, po třetím muži – v bílém plášti – se pátrá

Policie oficiálně nadále pátrá po třetím muži, který má na hlavě klobouk, ještě před explozemi z letiště odešel.

Úterní teroristické útoky v Bruselu si podle nové bilance vyžádaly nejméně 35 mrtvých včetně tří útočníků. V pondělí to na Twitteru uvedla belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková. Dosud úřady uváděly 31 mrtvých včetně útočníků a asi 340 zraněných.

V Belgii pokračuje pátrání po islámských radikálech, dnes prokuratura oznámila obvinění dalších tří lidí ze členství v teroristické organizaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám