Hlavní obsah

Policisté zabavili poslanci Kotlebovy strany zbraně

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Až šest kusů různých zbraní zabavila policie poslanci Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Petru Krupovi. Zákonodárce tento týden vyvolal na Slovensku pobouření, když přišel do parlamentu ozbrojen pistolí, kterou následně odevzdal ochrance.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

Krupovi byl rovněž zadržen zbrojní průkaz a musí projít novými psychologickými testy, aby ho dostal zpátky, napsal list Denník N.

Na dotaz, proč šel poslanec do parlamentu ozbrojený, se Krupa hájil slovy, že se cítí ohrožen  a zbraň vlastní legálně. Potvrdili to i další poslanci LSNS včetně šéfa strany Mariana Kotleby.

Ostatní kolegové v parlamentu ale poukazovali na skutečnost, že zákonodárci neprocházejí kontrolami a může se stát, že poslanci LSNS mohou sedět v jednacím sále ozbrojeni.

„Poslanci při vstupu do budovy neprochází kontrolou jako novináři nebo návštěvy. Nevidím důvod, proč by měli nosit zbraně do parlamentu. Nevzbuzuje to příliš velkou důvěru,“ řekla webu Aktualne.sk Erika Jurinová, poslankyně za hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

„Je to zastrašování od člověka, který bude chodit do parlamentu bez kontroly, tudíž je možné, že bude v plénu sedět s nabitým revolverem. Kde máme jistotu, že tento extremista v nějakém fašistickém zápalu někoho nezastřelí?“ položil na sociální síti otázku poslanec strany Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha.

Obdivuje Tisa

Na sociální síti Krupa projevoval v minulosti rasistické názory. „Musíme zajistit existenci naší rasy a budoucnost bílých dětí,“ napsal například v roce 2012. Další nenávistné výroky byly namířeny proti Židům. Poslanec se netají obdivem k Jozefu Tisovi, prezidentovi klerofašistického Slovenského státu z let 1939 až 1945.

Šéfka policejní akademie Lucia Kurilovská je přesvědčena, že Krupovy statusy by měly prověřit orgány činné v trestním řízení. „Může jít o hanobení rasy, národa, přesvědčení a jsou tam náznaky vyhrožování,“ řekla Kurilovská serveru Aktuality.sk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám