Hlavní obsah

V bytě bruselských atentátníků našli chemikálie a těžko detekovatelné výbušniny

Brusel

V bruselském bytě atentátníků se našlo značné množství výbušniny TATP a chemikálií k přípravě této trhaviny, uvedl ve středu belgický federální prokurátor Frédéric Van Leeuw. TATP bylo použito při atentátech v Paříži. Běžné detektory výbušnin jej nezjistí.

Foto: Frederic Sierakowski, Reuters

Belgický voják před letištěm Zaventem při ceremonii k uctění památky obětí teroristických útoků

Článek

Při zásahu v bytě v ulici Maxe Roose v bruselské čtvrti Schaerbeek se našlo 15 kilogramů TATP, tedy triaceton triperoxidu. Dále tam bylo objeveno 150 litrů acetonu a třicet litrů peroxidu vodíku, které se používají při jeho syntéze v kyselém prostředí.

Také tam byly nalezeny rozbušky, batoh plný hřebíků a šroubů, které teroristé přidávali do náloží, aby zvětšili jejich účinnost a způsobili obětem větší zranění podobná kartáčovým nábojům.

Už v den útoků jeden z lékařů uváděl, že oběti měly zranění způsobená hřebíky.

V bytě byly nalezeny i plastové nádoby a větráky, TATP je potřeba chladit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hala bruselského letiště bezprostředně po výbuchuVideo: AP

TATP je oblíbenou výbušninou teroristů hned z několika důvodů. Snadno se vyrábí, nákup ingrediencí nevzbuzuje pozornost. Látka je velmi účinná a dá se jen velmi obtížně odhalit, protože detektory výbušnin zjišťují sloučeniny dusíku. Ten však triaceton triperoxid neobsahuje.

Tuto výbušninu použil Richard Reid v prosinci 2001 při neúspěšném pokusu o atentát v letadle na lince z Paříže do Miami. Nálož měl ukrytou v podpatku. Použili ji v roce 2005 i atentátníci v londýnském metru.

Teroristé umějí s látkou zacházet

Vzhledem ke značné nestabilitě, kvůli které mnoho výrobců zahynulo nebo bylo těžce zraněno, se TATP také přezdívá „Satanova máti”. Ve válečných zónách, kde jsou dostupné stabilnější výbušniny, se však používá výjimečně.

Bývalý expert amerického letectva USAF na výbušniny Brian Castner uvedl pro list The Washington Post, že použitím této výbušniny v Paříži a v Bruselu teroristé dokázali, že objevili způsob, jak látku bezpečněji vyrábět a skladovat.

Podle expertů zřejmě použili na letišti nálože v zavazadlech, zatímco v metru vestu s trhavinou. O využití zavazadel svědčí to, že lidé měli podobná zranění jako v Bostonu v roce 2013, kde improvizované nálože v Papinových hrncích stály na zemi. [celá zpráva]

Nasvědčuje tomu také fakt, že atentátníci nechtěli, aby jim taxikář pomohl s kufry. Právě taxikář přivedl policii na stopu bytu v Schaerbeeku, odkud podezřelé vezl. [celá zpráva]

Podle Castnera černé rukavice, které měli útočníci na rukou, byly tak velké, aby v nich mohla být ukryta spoušť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám