Hlavní obsah

Už se necítím v bezpečí. Útočník z bruselského letiště zanechal v počítači vzkaz

– Brusel • Aktualizováno

Dva ze čtyř útočníků v Bruselu byli bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovi, potvrdil ve středu belgický federální prokurátor Frédéric Van Leeuw. Dodal, že jeden z nich zanechal v počítači vzkaz na rozloučenou.

Foto: Handout, Reuters

Trojice podezřelých na záběru letištní kamery. Dva muži vlevo měli útoky spáchat, po třetím muži – v bílém plášti – se pátrá.

Článek

Jako první odpálil výbušniny na letišti Ibrahim. „Na místě zanechal stopy,“ potvrdil prokurátor Van Leeuw. Vyšetřovatelé pak večer v jednom bytě v bruselské čtvrti Schaerbeek objevili počítač s jeho vzkazem. „Přiznává se k tomu, že se už necítí být v bezpečí a nevidí důvod, proč dál žít,“ popsal vzkaz prokurátor. Zpráva byla údajně určena matce.

Podle serveru The Daily Telegraph zněla přinejmenším část atentátníkova vzkazu takto: „Nevím, co mám dělat. Jsem na útěku, všude mě hledají. Když se vzdám, skončím ve vezeňské cele.”

O tom, že v úterý útočil i Ibrahimův bratr Khalid, se už psalo. Dosud se však mělo za to, že byl druhým ze tří útočníků na letišti Zaventem. Ve skutečnosti se Khalid odpálil o hodinu a půl později v metru v centru města. „Výbuch nastal ve druhém voze, když byla souprava stále ještě ve stanici Maalenbeek,” uvedl Van Leeuw. Také tam vyšetřovatelé našli biologické stopy, které potvrdily teroristovu totožnost.

O bratrech El Bakraouiových se vyšetřovatelé zmiňovali už minulý týden poté, co jim při razii v jednom z bruselských bytů utekla dvojice podezřelých. S velkou pravděpodobností šlo o ně. Oba bratři byli v minulosti trestně stíháni.

I třetí muž na letišti měl bombu

Prokurátor Van Leeuw ve středu potvrdil, že přinejmenším jeden útočník je na útěku. Jedná o se muže, který měl na letišti na hlavě klobouk. Spekuluje se, že se jedná o Najima Laachraouia, hledaného už od prosince kvůli jeho napojení na atentátníky z Paříže. Prokurátor potvrdil, že muž měl na letišti zavazadlo plné výbušnin, které ale neodpálil. „Kufr byl později řízeně odpálen pyrotechniky.“

Na letišti byl ještě třetí útočník, který podle Van Leeuwa ještě nebyl identifikován. Prokurátor jasně neřekl, jestli je muž mrtvý. Zřejmě ale zemřel během útoku.

Úřady potvrdily, že dosud evidují 31 mrtvých a 260 zraněných po úterních útocích. Van Leeuw přiznal, že toto číslo ještě může vzrůst. Neoficiálně se hovoří o třech dalších obětech na životě.

Policie stále vyslýchá jednoho podezřelého. Další osobu, kterou zadržela v úterý večer, po výslechu propustila.

Policisté při úterních domovních prohlídkách v jednom z bytů také zabavili 30 litrů chemikálií.

Ve čtvrtek odpoledne pokračovaly policejní akce v Bruselu i v Anderlechtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám