Hlavní obsah

Omyl. Terorista z bruselského letiště stále uniká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgická policie popřela ve středu krátce po poledni informace o tom, že zadržela třetího hledaného z bruselského letiště Najima Laachraouia. Zadržený je někdo jiný. Belgický server listu La Dernière Heure se přitom při referování o zatčení Laachraouia odvolával na zdroje z vyšetřování. List DH, který zprávu přinesl jako první, už se za svou chybu omluvil.

Foto: Handout, Reuters

Najim Laachraoui

Článek

Hledaný Belgičan syrského původu tak stále uniká a belgická policie ani prokuratura se k probíhajícímu vyšetřování nechtějí vyjadřovat až do mimořádné tiskové konference, která je ohlášena na 13 hodin. 

Laachraouiova DNA byla nalezena na výbušninách použitých při atentátech v Paříži z 13. listopadu loňského roku, které měly 130 obětí. Pátralo se po něm od 4. prosince.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry od stanice bruselského metra krátce po výbuchuVideo: AP

Najim Laachraoui se narodil v belgickém Schaerbeeku 18. května 1991.

Policie ho měla poslední tři roky ve svém hledáčku. Bydliště mu prohledala při velké razii v roce 2015 kvůli jeho odjezdu do Sýrie. Stalo se tak měsíc po velkém zátahu ve Verviers. [celá zpráva]

Do Sýrie odjel Laachraoui v únoru 2013. Patřil k prvním Belgičanům, kteří tam odešli bojovat. V Sýrii získal bojové jméno abú Idriss. Před odchodem verboval v Belgii od prosince 2012 další bojovníky. Kvůli tomu je stíhán a žalobce pro něj žádá trest 15 let vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hala bruselského letiště bezprostředně po výbuchuVideo: AP

Loni v září byl Laachraoui kontrolován na rakousko-maďarských hranicích spolu s atentátníkem z Paříže Salahem Abdeslamem a Mohammedem Belkaidem (Ben Caidem). Tehdy Laachraoui použil falešný pas na jméno Soufiane Kayal.

Druhé komando 

Belgická policie se podle listu The Telegraph domnívá, že trojice útočníků na letiště přijela ve třech vozech – v taxíku, Renaultu Clio a v černém Audi S4. Krátce po explozích viděli svědci odjíždět audi se třemi či čtyřmi lidmi a poznamenali si číslo registrační značky vozu. Majitelem byl 22letý Turek z nizozemské provincie Limburg, který je v hledáčku tajných služeb od loňského dubna, kdy s několika lidmi odcestoval do Saúdské Arábie. Jedna z teorií vyšetřovatelů považuje skupinu z audi za druhé komando, která provedlo ve stanici metra další teroristický útok, napsal list The Telegraph.

Jedna z nastražených výbušnin explodovala v sousedství klíčových institucí Evropské unie, ukazuje mapka, kterou tweetoval deník The New York Times. 

Abdeslam byl dopaden minulý týden [celá zpráva], Belkaid (Ben-caid) byl zastřelen při zátahu v bruselské čtvrti Forest. [celá zpráva]

Úterní útoky v Bruselu si vyžádaly nejméně 31 mrtvých a takřka 260 zraněných. Ve středu to oznámila belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková. Počet obětí je přibližný, protože stále není jasné, zda se podařilo identifikovat všechny mrtvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám