Hlavní obsah

Belgická policie má snímek s možnými atentátníky

– Brusel

Belgická policie pátrá po muži, který se podílel na úterních atentátech v Bruselu a zřejmě je na útěku. Rozeslala podobiznu tří mužů zachycených kamerou na letišti Zavendem jen pár minut před útokem. Atentáty si vyžádaly podle předběžné oficiální zprávy nejméně 30 obětí a 212 zraněných, média ale uváděla až 34 mrtvých - mezi těmi mohou být i atentátníci. Pyrotechnici během dne pokračovali v likvidaci nevybuchlých náloží.

Foto: Profimedia.cz

Trojice podezřelých na záběru bezpečnostní kamery na letišti

Článek

Fotografie podezřelé trojice unikla do médií, police její autentičnost potvrdila a později potvrdila i to, že mají lidé na snímku spojitost s atentátem.

Na fotografii jsou tři muži, jak tlačí zavazadlové vozíky v odbavovací hale letiště. Dva vlevo zřejmě spáchali atentát na letišti. Na rukou mají rukavice, pod nimiž se mohla skrývat spoušť. Třetí má na hlavě čepici, možná proto, aby se nedal snadno identifikovat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Belgická policie zveřejnila fotografii muže, po němž pátrá.

Policie spekuluje, že je na útěku, na letišti byl nalezen odhozený pás s výbušninou, který byl zničen při řízené explozi stejně jako později nalezená nevybuchlá bomba. Je možné, že jeden atentátník se na poslední chvíli rozhodl nezaútočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné na chodníku před stanicí metraVideo: Reuters

Podle belgického federálního prokurátora Frederika Van Leeuwa nejméně v jednom případě útočil v odbavovací hale sebevražedný atentátník. Jeden z útočníků byl nalezen na místě útoku mrtev s kalašnikovem a nevybuchlým opaskem plným výbušnin. Svědci hovořili o tom, že po výbuchu zněla v hale střelba.

Šrapnelová bomba

Nejméně jedna z náloží, které použili atentátníci při útoku na bruselském letišti, obsahovala i velké množství hřebíků. Podle televize VTM to vyplývá z povahy zranění lidí, kteří byli po incidentu převezeni do nejbližších nemocnic.

Foto: Ralph Usbeck, ČTK/AP

Policistka na bruselském letišti po teroristickém útoku vybízí cestující, aby opustili halu, kde došlo k atentátu.

Lékař Marc Decramer z nemocnice Gasthuisberg v Lovani řekl, že ošetřil 11 lidí s vážnými zraněními, tři z nich byli v kritickém stavu. Podle Decramera zranění utrpěli četné zlomeniny a hluboké rány způsobené vymrštěným sklem zřejmě z vyražených oken a hřebíky. To by naznačovalo, že bomba byla ukryta v zavazadle, které před sebou atentátníci tlačili.

Očití svědci útoku na letišti sdělili, že mnoho zasažených utrpělo zranění v oblasti dolních končetin. Některým exploze zcela, jiným téměř amputovala jednu či obě nohy.

Foto: Handout, Reuters

Zraněný muž po teroristickém útoku na bruselském letišti

Podobné následky měl například výbuch podomácku vyrobené bomby z tlakového hrnce při bostonském mezinárodním maratonu v červnu 2013, která také explodovala u země.

Další atentát byl spáchán o 79 minut později na stanici metra Maalbeek. Výbuch rozerval prostřední vagón třívozové soupravy. Zahynulo v něm dvacet lidí.

Zadržení

Dva podezřelí byli zadrženi u bruselského nádraží Midi, ležícího asi půldruhého kilometru od stanice Maalbeek. Dalšího podezřelého zadržela policie podle serveru listu Daily Mail ve vlaku u Amsterdamu. Předpokládalo se, že jede do Paříže na nádraží Gard du Nord, které proto bylo uzavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám