Hlavní obsah

Savčenkovou poslali do vězení na 22 let, Ukrajina nabídla její výměnu

Doněck (Ruská federace)
Aktualizováno

Městský soud v ruském Doněcku poslal v úterý ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou na 22 let do vězení, uvedla agentura TASS. Musí též zaplatit pokutu 30 000 rublů. Při čtení rozsudku soudce označil Ukrajinku za banderovku. Po vynesení rozsudku nabídl ukrajinský prezident výměnu pilotky za dva ruské zajatce.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Nadija Savčenková u soudu

Článek

Savčenková byla shledána vinnou z vražd ruských novinářů Igora Korněljuka a Antona Vološina a také z pokusu o vraždu nevinných civilistů a z nezákonného překročení hranic Ruské federace. [celá zpráva]

Obžaloba žádala 23 let. Maximální trest pro ženy za trestné činy, jichž se Savčenková podle obžaloby dopustila, činí 25 let.

Savčenková uvedla, že trest  nepřijímá, ale odvolávat se nebude. Ještě před verdiktem uvedla, že míní obnovit suchou hladovku, kterou držela už na konci procesu.

Ukrajina  nabídla výměnu za zajatce

Po vynesení rozsudku ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl Moskvě vyměnit Savčenkovou za dva ruské vojáky, které Ukrajinci zajali na východě země. Oznámily to agentury AFP a TASS.

„Jsem připraven předat Rusku dva ruské vojáky zadržené na našem území kvůli účastni na ozbrojené agresi proti Ukrajině. Soudní proces s nimi se nachází v závěrečné fázi. Jakmile skončí, jsem připraven zabezpečit jejich cestu do Ruské federace,” uvedl ukrajinský prezident.

Nyní ruské vojáky Jevgenije Jerofejeva a Aleksandra Aleksandrova soudí v Kyjevě. Ukrajina výměnu nabízela již dříve, ale Rusko ji odmítalo s tím, že nejprve musí skončit soud se Savčenkovou, a až poté je možné ji vyměnit.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Policisté před soudem v ruském Doněcku, kde se vynáší verdikt nad Savčenkovou.

V úterý soudce vyloučil, že by se na Savčenkovou vztahovala imunita, přestože jako poslankyně je členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) . Ta jí sice imunitu udělila, ale až po činu, jehož se podle soudu dopustila. Navíc se vztahuje pouze na činnosti poslance. „Imunita, na kterou spoléhala Savčenková jako členka PACE, se týká plnění jejích povinností vyplývajících z funkce,” řekl soudce.

Soudce Stěpaněnko řekl, že Nadija je banderovka, což vyvolalo smích v části ukrajinské delegace. Poté soudce uvedl: „Kdo se baví, může odejít.“

Souzená pilotka na to reagovala slovy. „Já se bavím.“

Banderovci
Banderovci, nazývaní podle svého vůdce Stepana Bandery, byli ukrajinští nacionalisté bojující za nezávislou Ukrajinu proti Polákům i Sovětům. V době Velké vlastenecké války spolupracovali s nacisty. Po druhé světové válce se pokoušeli probít na Západ, přičemž při přechodu přes Slovensko zabíjeli i nevinné civilisty.

Dopoledne po patnáctiminutové pauze soudce nedovolil vrátit se dovnitř části ukrajinské delegace. Uvedl to ukrajinský vyslanec prezidenta Svjatoslav Ceholko: „Polovinu ukrajinské delegace nepustili do soudní síně, manipulativně zvětšili počet jiných osob v místnosti a do sálu přivedli dalšího samopalníka.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám