Hlavní obsah

Únosce si natáčel Kampuschovou na video, potvrdila prokuratura

Vídeň/Berlín

Únosce Natasche Kampuschové si natáčel na video svou oběť, kterou věznil ve sklepě svého domu. Informaci, která se objevila v nové knize vydané v pondělí, potvrdilo v pondělí rakouské státní zastupitelství. Kampuschovou unesl jako desetiletou školačku Wolfgang Priklopil, utekla mu až po osmi letech v srpnu 2006.

Foto: Profimedia.cz

Natascha Kampuschová v roce 2013

Článek

Informace o existenci videozáznamů z pobytu Kampuschové ve sklepě pod Priklopilovým domem se objevila až nyní. Ve své knize Der Entführungsfall Natascha Kampusch: Die ganze beschämende Wahrheit (Případ únosu Nataschy Kampuschové: Celá zahanbující pravda), která vyšla v Německu, ji zveřejnil novinář Peter Reichard.

Poté, co Kampuschová před téměř deseti lety ze zajetí uprchla, objevila rakouská policie v domě únosce několik hodin videozáznamů. „Vyšetřující soudce si videa prohlédl a označil materiál za soukromý bez významu (pro vyšetřování),” potvrdil existenci videí mluvčí rakouského státního zastupitelství Thomas Vecsey.

Videozáznamy podle někdejšího obhájce Kampuschové neobsahovaly žádné informace o tom, že by se na únosu a věznění dívky podílel kromě Priklopila ještě někdo jiný. Priklopil spáchal v den útěku Kampuschové sebevraždu skokem pod vlak. Sebevražda únosce dodnes vyvolává řadu konspiračních teorií, i když rakouská policie už v závěrečné zprávě k vyšetřování z roku 2013 odmítla, že by na Priklopilově smrti nesl vinu někdo jiný než on sám. [celá zpráva]

Podle Reicharda, který chce prý svou knihou učinit přítrž všem konspiračním teoriím kolem případu, ukazují videa především „banalitu zla”. Kampuschová na nich musí například balit svému únosci dárky k narozeninám a k Vánocům. Priklopil dívku hojně častuje nadávkami, vyčítá jí například, že je „příliš tlustá”. Podle Reicharda přitom Priklopil Kampuschové nedával dostatek jídla, aby ji tak udržoval slabou a bezmocnou.

Kampuschovou unesl Priklopil jako desetiletou v březnu 1998 a více než osm let ji věznil ve sklepě svého domu v dolnorakouském Strasshofu.

V srpnu 2006 se jí jako osmnáctileté podařilo uprchnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám