Hlavní obsah

Haag uznal vinu konžského politika ze zločinů proti lidskosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu v pondělí uznal bývalého viceprezidenta Konžské demokratické republiky Jeana-Pierra Bembu vinným z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Těch se podle soudu pod Bembovým velením dopustily konžské povstalecké milice v sousední Středoafrické republice. Bývalý velitel konžských povstalců tvrdil, že je nevinný.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Jean Pierre Bemba před haagským tribunálem

Článek

Bemba, který byl zatčen v květnu 2008 v Belgii na základě zatykače ICC, čelil obvinění z toho, že na přelomu let 2002 a 2003 velel konžským rebelům, kteří ve Středoafrické republice znásilňovali, vraždili a drancovali.

Rebely pozval tehdejší prezident Ange-Félix Patassé, aby mu pomohli zabránit pokusu o puč.

Bemba všemu velel

Podle obžaloby se Bembovy jednotky z Konžského osvobozeneckého hnutí (MLC) dopustily rozsáhlých a systematických útoků proti civilistům. Bemba, pod jehož velení spadaly, tehdy podle obvinění nezakročil.

Soudkyně ICC Sylvia Steinerová proto konstatovala, že Bemba fakticky jednal jako vojenský velitel a měl účinnou kontrolu nad svými jednotkami po celou dobu trvání operace. "Je vinen ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů," prohlásila Steinerová podle agentury AFP.

Jeana-Pierr Bemba si nyní vyčká na oznámení výše trestu ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám