Hlavní obsah

Coco Chanelová zřejmě spolupracovala s nacisty, potvrzují archívy

Právo, vpl

Slavná Gabriele „Coco“ Chanelová (1883–1971), zakladatelka francouzského módního domu Coco Chanel, zřejmě za druhé světové války spolupracovala s nacisty. V pátek to napsal britský deník Daily Mail s odvoláním na dokumenty francouzských tajných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Coco Chanel na snímku ze 30. let

Článek

Jeden ze spisů totiž upozorňuje, že Chanelová byla v letech 1942–1943 milenkou a agentkou o 12 let mladšího barona Hanse Günthera von Dinklage, bývalého atašé německého velvyslanectví v Paříži. „Věnoval se propagandě a máme podezření, že působil jako agent abwehru (nacistické rozvědky a kontrarozvědky),“ sděluje jedna z depeší s odvoláním na „zdroj v Madridu“.

Hlášení také dodává, že Chanelovou vedla jako agentku zahraniční sekce abwehru. „Sama o tom však nemusela vědět,“ připomněl historik Frédéric Queguineur, šéf archívu francouzských zpravodajských služeb umístěného na zámku Vincennes východně od Paříže.

Chanelová po vypuknutí války zavřela své butiky, salóny a prodejny – s výjimkou jediného butiku, kde prodávala Chanel No. 5, svůj legendární parfém v charakteristickém flakónu. Po zatčení synovce navázala kontakty s německými úřady. Po osvobození proto čelila obvinění z kolaborace, takže se na devět let uchýlila do Švýcarska.

Na Schellenberga po válce nezapomněla

Spisovatel Hal Vaughan v knize z roku 2011 Spaní s nepřítelem: černý anděl tvrdí, že Chanelová nejenomže zásobovala abwehr informacemi, ale vystupovala nejméně v deseti špionážních operacích. Kniha ji líčí jako přítelkyni Waltera Schellenberga, SS-brigadeführera a šéfa zahraniční špionážní služby SS v Hlavním říšském bezpečnostním úřadě a ženu závislou na morfinu.

Za Schellenberga, jejž Norimberský tribunál odsoudil na šest let, po předčasném propuštění kvůli zdravotnímu stavu hradila léčebné výdaje, než v roce 1952 zemřel na rakovinu jater.

Churchill nezabral

Chanelová používala krycí jméno Westminster, protože ve 20. letech měla poměr s vévodou z Westminsteru. Bydlela v hotelu Ritz, kde měla německá Luftwaffe své francouzské ústředí. Prý vedla dvojí život – přátelila se s Židy a homosexuály a současně se pokoušela vyšachovat židovskou rodinu Wertheimových z vlastnictví své firmy s tím, že nejsou árijci.

Vaughan zmiňuje operaci Módní klobouk, během níž chtěla Coco na sklonku války navrhnout v Madridu tajné rozhovory o separátním míru s částí nacistických špiček. Akce, s níž Chanelová souhlasila, protože se znala s Churchillem, vyzněla do ztracena: britský premiér do Madridu nedorazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám