Hlavní obsah

Na summitu EU s Tureckem o migraci zbývá jediné: dohodnout to hlavní

– Brusel • Aktualizováno

Lídři zemí Evropské unie v pátek vyjednávají s Tureckem o svém návrhu řešení migrační krize. Nabízená dohoda počítá s navracením všech migrantů přicházejících do Řecka z Turecka výměnou za finanční pomoc a bezvízový styk pro Turky. Ankaře se ale na předloženém návrhu nelíbí to klíčové.

Foto: Stephanie Lecocq, ČTK/AP

Zleva: Německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a francouzský premiér Francois Hollande během jednání na bruselském summitu.

Článek

V návrhu dohody s Tureckem jsou totiž čtyři nedořešené věci - legalita navracení, spuštění mechanismu, přístupové kapitoly a peníze. Právě to ale patří k tomu hlavnímu, co mělo být na summitu EU - Turecko vyjasněno.

Novinářům to řekl dobře informovaný unijní činitel.

Už podruhé proto byla v Bruselu přerušena bilaterální schůzka mezi trojicí unijních zástupců (předsedou Evropské rady a šéfem summitu Donaldem Tuskem, předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a premiérem předsednického Nizozemska Markem Ruttem) a tureckým ministerským předsedou Ahmetem Davutoğluem.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, která jako jedna z mála unijních lídrů mluvila při příjezdu na místo jednání s novináři, prohlásila, že dosažení dohody je v zájmu obou stran. "Dohoda je pro obě strany stejně nezbytná. Myslím, že pokud budeme mít dohodu, bude to výhra pro obě strany. Pokud ji mít nebudeme, obě strany prohrají," řekla.

Dohoda platná už od neděle?

Davutoğlu o podobě návrhu nové dohody mezi Ankarou a osmadvacítkou jedná s Tuskem a Junckerem od pátečního dopoledne. Po poledni začali do budovy, kde summit probíhá, přijíždět i prezidenti a premiéři unijních zemí.

Na podobě textu, který vyhovuje evropské straně, se lídři EU po čtvrtečním večerním vyjednávání shodli krátce po půlnoci.

Pokud se podaří dohodu přijmout, mohla by podle německého serveru Spiegel Online začít platit už od neděle. Oficiálně to ale potvrzeno nebylo.

Erdogan: Zameťte si před vlastním prahem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvolil mnohem méně diplomatický tón než jeho ministerský předseda. V projevu přenášeném živě tureckou televizí řekl, že by si měla Evropa „hlavně zamést před vlastním prahem”. Evropská unie by se prý měla zamyslet nad svým postojem k migrantům dřív, než začne Turecku diktovat, co má dělat.

Turci minulý týden přišli s návrhem, že převezmou zpět všechny migranty z řeckých ostrovů. Za každého Syřana mezi nimi by měla EU naopak převzít jednoho syrského uprchlíka z Turecka s právem na azyl. [celá zpráva]

Kromě peněz žádá Ankara také rychlejší bezvízový styk a otevření nových kapitol přístupových rozhovorů. Právě zde může být kámen úrazu, neboť Kypr dosud o podobné možnosti odmítal byť i jen uvažovat.

Anketa

Souhlasíte s ústupky EU Turecku výměnou za to, že přijme zpět uprchlíky z Řecka?
Ano
3,2 %
Ne
96,8 %
Celkem hlasovalo 13686 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám