Hlavní obsah

Bulhaři a Makedonci spojí síly k ochraně hranic před migranty

– Sofie

Bulharsko a Makedonie provedou v souvislosti s migrační krizí koordinované pozemní a vzdušné operace k ochraně společné hranice. Ve čtvrtek to oznámilo tiskové středisko bulharské vlády. Žádné podrobnosti o těchto operacích ale v Sofii sděleny nebyly, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonské hranice začala hlídat elitní jednotkaVideo: AP

 
Článek

"(Bulharský) premiér (Bojko) Borisov a (makedonský) prezident (Ďorge) Ivanov souhlasili, že v nadcházejících dnech provedou ve vzduchu i na zemi společné bulharsko-makedonské operace s cílem zajistit kontrolu hranic," uvádí se v prohlášení bulharského kabinetu.

V únoru bulharský parlament schválil, aby policii při ochraně hranic v případě potřeby pomohla armáda. Smyslem tohoto kroku je zabránit případnému přívalu migrantů, který postihl sousední země Bulharska.

Striktní Makedonci

Makedonie od začátku minulého týdne uzavřela své hranice pro migranty, poté co Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko zpřísnily kontroly uprchlíků vstupujících na jejich území. [celá zpráva]

Než zpřísnily svou migrační politiku, vpouštěly makedonské úřady do země alespoň menší skupiny zaregistrovaných běženců z válkou sužované Sýrie a Iráku. Po uzavření hranic na řecké straně uvázlo kolem 12 tisíc uprchlíků dožadujících se opětného uvolnění cesty do Evropské unie. [celá zpráva]

Bulharská vláda se v této souvislosti obává, že po zablokování dosavadní cesty z Řecka přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko do Rakouska se alternativní trasa může stočit přes Bulharsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám