Hlavní obsah

Snaží se mě zabít, stěžuje si Breivik na norský stát

Oslo

Norský masový vrah Anders Behring Breivik žaluje norský stát za to, že ho už pět let drží ve vězení na samotce. Breivik tvrdí, že Norsko porušuje jeho lidská práva. Požaduje kontakt se svými přáteli a podpůrci, přístup k e-mailu a možnost publikovat. Sedmatřicetiletý Breivik, který v červenci 2011 pozabíjel 77 lidí, u soudu řekl, že bude bojovat za národní socialismus (nacismus), dokud neumře.

Foto: Lise Aserud/NTB scanpix, Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Soudní přelíčení se koná přímo ve věznici Skien, kde je Breivik vězněn. Breivik sice ve středu nezopakoval nacistický pozdrav jako v první den soudu, nicméně prohlásil, že mu dává sílu Adolf Hitler, i když už nevěří v násilnou revoluci.

Breivik soudu řekl, že by bylo humánnější, kdyby ho zastřelili, než aby s ním nakládali jako doposud. Dodal, že se k němu vězeňská správa chová jako k psovi.

„Stát se mě uplynulých pět let snažil zabít. Nemyslím, že by to moc lidí přežilo tak dlouho,“ prohlásil Breivik. Tvrdí, že se ho stát snaží umlčet a on v důsledku naprosté izolace trpí bolestmi hlavy, což má špatný vliv na jeho koncentraci. Uvedl, že kromě jiného byl téměř tisíckrát šacován a jídlo, které mu podávají, je hrozné. Poznamenal, že strava je horší než waterboarding.

Chce vydat knihy

Breivik požaduje, aby se směl stýkat se svými pěti přáteli, aby směl používat e-mail a vydat dvě knihy, k nimž si chce ponechat autorská práva. Na pokoji má televizi a počítač, ovšem bez připojení k internetu.

Jak tvrdí jeho obhájce, jedinou osobou, která se směla s Breivikem ve vězení setkat, aniž by byli odděleni přepážkou, byla jeho matka. Ta ale před třemi lety zemřela.

Stát Breivikova nařčení odmítá a jeho izolaci vysvětluje snahou zamezit budování extremistické sítě.

Breivik v červenci 2011 nejprve odpálil v Oslu bombu, načež se přesunul na ostrov Uttoya, kde začínal tábor mladých socialistů. Breivik bez rozmyslu pálil do bezbranných mládežníků. Později prohlásil, že bojoval za rasově čistou Evropu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám