Hlavní obsah

Migranti se pokouší dostat do Makedonie přes řeku, tři se utopili

Skopje

Tři migranti se utopili při pokusu překročit řecko-makedonskou hranici přes řeku, oznámila v pondělí makedonská policie. Těla dvou mužů a jedné ženy byla nalezena v příhraniční řece Suva, kterou rozvodnily nedávné silné deště, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se snaží dostat z Řecka do Makedonie přes řeku SuvaVideo: AP

 
Článek

O objevu těl informovala makedonská policejní mluvčí s tím, že úřady pomohly dalším 23 migrantům, kteří byli převezeni do tranzitního tábora Vinojug u města Gevgelija v Makedonii. Národnost utopených ani zachráněných nebyla zveřejněna.

Na řecko-makedonské hranici u Idomeni uvízlo 12 000 až 15 000 migrantů, kteří se chtějí dostat do Evropy, ale tzv. balkánská cesta byla uzavřena.

Chtějí zůstat u hranice

V táboře Idomeni panují zoufalé podmínky, po deštích se proměnil v bažinu, chybí tam potraviny i voda, není čím topit a objevila se v něm žloutenka. Řecko se snaží dostat uprchlíky z Idomeni do jiných táborů, ti to však většinou odmítají, protože chtějí zůstat u hranice. Odvézt se jich daří jen několik set denně. Moc si však nepolepší.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Uprchlíci v táboře u Idomeni

Ve vzdálenosti do několika desítek kilometrů od Idomeni jsou jen tři střediska, která jsou přeplněná - je v nich dohromady přes 9000 uprchlíků. Podmínky v nich o moc lepší nejsou, uvedla česká lékařka Markéta Horská, která tam pomáhá.

Ani vojenské stany nemají pevné podlážky, lidé se tam brodí bahnem a pitné vody je také málo. Do vzdálenějších a větších táborů, jako je ten na aténském letišti, ale uprchlíci jít nechtějí.

Každý den navíc do Idomeni přijíždějí další uprchlíci, takže jejich počet v divokém táboře se nesnižuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám