Hlavní obsah

Do Evropy letos připlulo zatím 137 tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Letos už do Evropy připlulo 137 tisíc migrantů, což je stejný počet, jako za první polovinu loňského roku. Počet běženců, tísnících se v Řecku, vzrostl na téměř 42 tisíc. Krizový štáb řeckého kabinetu v této souvislosti již v předchozích dnech upozornil, že nasazení vojenských plavidel NATO v Egejském moři nevede ke kýženému zmírnění přílivu migrantů směřujících z Turecka do Řecka.

Foto: Reuters

Migranti zachránění Italy

Článek

Nejkritičtější je situace u makedonských hranic, kudy vedla takzvaná balkánská cesta, po níž migranti putovali přes Srbsko dál do západní Evropy.

Od středy Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko nepouštějí na své území nikoho bez pasu a platných víz, a tak se na řecko-makedonském hraničním přechodu Idomeni-Gavjelja tísní už 12,5 tisíce lidí. Polovinu z nich podle UNHCR tvoří ženy a děti. [celá zpráva]

V oblasti v těchto dnech hustě prší a uprchlíkům, zejména dětem, je zima. To se projevuje na prudkém nárůstu respiračních a průjmových onemocnění. Vážně onemocnělo 34 dětí, které byly převezeny do nejbližších nemocnic.

Jděte pryč, slyší migranti

Uprchlíci jsou na řecké straně hranice - v uprchlickém táboře Idomeni - podle zpravodaje agentury DPA v těchto hodinách v rodných jazycích informováni, že „je balkánská cesta uzavřena“ a měli by se přesunout do uprchlických center vnitrozemí směrem na jih a k Aténám.

Ze statistik Spojených národů vyplývá také to, že se změnilo demografické složení migrantů přicházejících do Řecka. Polovinu z nich tvoří Syřané, čtvrtinu Afghánci a asi 17 procent Iráčané. Šedesát procent z celkového počtu jsou ženy a děti.

Za celý loňský rok přicestovalo do Řecka téměř 857 tisíc migrantů, letos jich úřady napočítaly již více než 137 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám