Hlavní obsah

Jednání o slovenské vládě se komplikují, ovlivnila je i diskreditační kampaň

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Po sobotních parlamentních volbách pokračují na Slovensku koaliční jednání. Po pověření prezidentem Andrejem Kiskou zahájil oficiální jednání vítěz voleb předseda strany Směr Robert Fico. Jednání však zahájil také šéf nejsilnější pravicové strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Anonym mezitím rozeslal informace o tom, že předseda nové partaje Jsme rodina - Boris Kollár pašoval heroin.

Foto: Francois Walschaerts, ČTK/AP

Vítěz slovenských voleb Robert Fico má o čem přemýšlet.

Článek

Fico absolvoval pouze setkání s předsedou Slovenské národní strany (SNS) Andrejem Dankem. Ostatní pravicové strany jednání odmítly. Koalice Směr-SNS by však neměla dostatečnou podporu v parlamentu a potřebovala by dalšího partnera.

Předsedové ostatních pravicových stran se postupně setkali se Sulíkem a případná koalice všech pravicových stran by měla podporu 87 poslanců ze 150. Není však zatím jisté, zda by v takové vládě dokázaly spolupracovat SNS a slovensko-maďarská strana Most-Híd.

Diskreditační kampaň

Několik dní po volbách odstartovala diskreditační kampaň proti nové straně Jsme rodina - Boris Kollár. Anonym rozeslal do slovenských redakcí informaci o pašování heroinu v roce 1990, kterého se měl Kollár zúčastnit a následně i fotografie, kde je předseda nové strany ve společnosti členů podsvětí.

Foto: Profimedia.cz

Boris Kollár

Na fotografii z roku 2006 je Kollár ve společnosti Juraje Ondrejčáka zvaného Piťo, který je považován za bosse bratislavského podsvětí. Momentálně je ve vězení. Fotografie vznikla před známou kubánskou restaurací Floridita. Kollár tvrdí, že Piťa potkal na Kubě náhodou.

Je to lež, brání se Kollár

Po čtvrtečním jednání se Sulíkem označil Kollár obvinění z pašování drog na nesmysl. „Je to lež. Nikdy jsem se ničím takovým nezabýval,“ uvedl. Přiznal, že v dětství kamarádil se Petrem Steinhübelem, který byl považován za mafiána a v roce 1999 byl zavražděn. Kollár zdůraznil, že jejich cesty se dlouho předtím rozešly.

Pokus o diskreditaci jeho osoby připsal oligarchům, kteří profitovali za vlády Roberta Fica. „Tito oligarchové nechtějí, aby vznikla pravicová vláda, a snaží se rozvrátit náš poslanecký klub,“ konstatoval Kollár.

Problémy má i Kotlebova strana

Problémy má také nově zvolený poslanec za Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Zákonodárce Andrej Medvecký u soudu čelí obvinění z ublížení na zdraví a výtržnictví. Serveru aktuality.sk to potvrdila mluvčí policejního prezidia Denisa Baloghová.

V roce 2014 měl před barem ve městě Námestovo na severu Slovenska zmlátit muže z Dominikánské republiky, který přijel z Rakouska na návštěvu matky své přítelkyně. Společně s dalším mužem měl Medvecký mlátit cizince pěstmi, kopat ho od hlavy a žeber.

Způsobili mu zranění, která si vyžádala 30denní pracovní neschopnost. V průběhu útoku měli na muže vykřikovat rasistické nadávky. Medvecký tvrdí, že v baru sice byl, ale na nikoho neútočil „S někým si mě spletli,“ řekl.

Ve čtvrtek stanul před okresním soudem ve městě Námestovo. V případě uznání viny hrozí Andreji Medveckému až tři roky vězení.

Reklama

Související články

Ficovi se komplikuje sestavování vlády

Klíčový hráč v povolební situaci na Slovensku, předseda strany Most-Híd Béla Bugár oznámil, že o vstupu do vlády vedené dosavadním premiérem Robertem Ficem...

Výběr článků

Načítám