Hlavní obsah

Savčenková začala pít, Rusko uspíšilo vynesení verdiktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, kterou soudí v Rusku, částečně přerušila suchou hladovku a začala pít. Potvrdil to ve čtvrtek její advokát Nikolaj Polozov. Savčenková tak učinila poté, co ruský soud slíbil vynést verdikt dříve - do týdne, uvedl list Ukrajinska pravda.

Foto: ČTK/AP

Nadija Savčenková za sklem u soudu v ruském Doněcku

Článek

„Lidé, cítila jsem vaši bolest a já do vynesení rozsudku nahradím suchou hladovku hladovkou o vodě,“ uvedla Savčenková v prohlášení, kde dále stojí. „Soud přihlédl k mým potřebám a vzal si na vynesení verdiktu týden. To je ještě jedno vítězství v naší bitvě.“

Dopis Savčenkové advokátovi Markovi Fejginovi, ve kterém oznamuje přechod ze suché hladovky na hladovku o vodě.

Původně měl být verdikt vynesen 21. a 22. března, což Savčenková zkritizovala a naznačila, že tou dobou už nemusí být naživu. [celá zpráva]

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí ve středu odklad rozsudku přirovnalo k záměrnému a vědomému vynesení trestu smrti.

Porošenko jí nepsal

Ukrajinska pravda také popřela, že by Savčenková začala přijímat vodu na žádost ukrajinského prezidenta Patra Porošenka, jak o tom na Twitteru informoval její další obhájce Mark Fejgim. „Prezident Petro Porošenko nepsal Nadiji Savčenkové dopis,“ řekl jeho mluvčí Svjatoslav Ceholko.

K propuštění ukrajinské letkyně z humanitárních důvodů vyzvala ve čtvrtek Rusko i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. ”Už to není jen soudní nebo politický případ, nyní je to záležitost lidského soucitu. Její zdravotní stav se rychle zhoršuje a my všichni se obáváme hrozných důsledků.”

Savčenková podle obžaloby v červnu 2014 na východě Ukrajiny navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla Ukrajinka tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám