Hlavní obsah

Ficovi se komplikuje sestavování vlády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Klíčový hráč v povolební situaci na Slovensku, předseda strany Most-Híd Béla Bugár oznámil, že o vstupu do vlády vedené dosavadním premiérem Robertem Ficem jednat nebude. Bugár chce, aby Slovensku vládla pravicová koalice. Premiéru Ficovi se tak výrazně komplikuje sestavování nového kabinetu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Budeme jednat o vytvoření stabilní pravicové vlády,“ řekl Bugár. Prezident Andrej Kiska přesto Fica ve středu pověří sestavením vlády, protože Ficova strana Směr-sociální demokracie v sobotních parlamentních volbách zvítězila. Získala 28,3 procenta hlasů. [celá zpráva]

Původně měl Kiska pověřit Fica v úterý, ale předseda Směru požádal o přeložení setkání z důvodu svého pozdního návratu z bruselského summitu.

Fico je navzdory všem okolnostem nadále přesvědčen, že koalici sestaví. „Slovensko potřebuje smysluplnou a stabilní vládu,“ vzkázal ještě z Bruselu. Svou vizi představí veřejnosti až po setkání s prezidentem.

Sulík bude jednat

Pokud se Ficovi sestavit kabinet nepodaří, šanci pravděpodobně dostane předseda druhé nejsilnější strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Ten v úterý oznámil, že je připraven zahájit neformální jednání se stranami Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, Slovenskou národní stranou (SNS), Mostem-Híd, Jsme rodina a Síť.

Podle Sulíka by pravicová vláda v tomto složení byla stabilní a měla by v 150členném parlamentu 87 křesel.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda Sas Richard Sulík

Předseda strany Jsme rodina Boris Kollár předem avizoval, že do pravicové koalice nevstoupí, ale je ochoten ji podporovat zvenčí.

„Soustředíme se na to, aby vznikla široká pravicová vláda s 87 mandáty. Je to věc kompromisu a učiníme vše pro to, aby taková vláda fungovala čtyři roky,“ uvedl Sulík.

Otazníky kolem SNS a Mostu-Híd

Největší problém spočívá v případné společné účasti stran SNS a Most-Híd ve vládní koalici. Národně orientovaná SNS by těžko vysvětlovala svým voličům, že vstoupila do koalice se slovensko-maďarskou stranou vedenou Maďarem Bugárem. Platí to i v opačném gardu. Oba subjekty mohou vstupem do takové koalice ztratit voliče.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár

„SNS už není tou stranou, jak ji známe z minulosti. Zda je tato strana přijatelná i pro Bugára, to musí zvážit on,“ zdůraznil Sulík.

Předseda SaS odmítá vypsání předčasných voleb. „Považovali bychom to za aroganci vůči voličům. Nemůžeme nechat voliče hlasovat tak dlouho, až bude výsledek, jaký si přejeme. Volič rozhodl a naší povinností je fungovat s tím mandátem, jaký jsme dostali,“ dodal.

SNS se nebojí předčasných voleb

Předseda SNS Andrej Danko v úterý potvrdil, že bude jednat pouze s politikem, který bude pověřen prezidentem k sestavení vlády. „Slovensko potřebuje vládu, nikoli však za každou cenu. Nebojím se ani předčasných voleb,“ uvedl Danko.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Šéf SNS odmítá jednat s Lidovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotleby. „Myslím si, že xenofobní politika patří do minulého století,“ dodal. Danko ostře kritizoval politiku SNS za šéfování Jána Sloty. „Byla to politika agresivity, hulvátství, urážení, intrik a korupce. Tato politika mohla stranu zničit,“ uvedl Danko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám