Hlavní obsah

Stovky Slováků demonstrovaly proti fašismu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Přes tisíc lidí se v Bratislavě zúčastnilo pondělního pochodu proti fašismu. V reakci na šokující průnik extremistické strany Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko do parlamentu se podobná akce konala také v Banské Bystrici.

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky Slováků demonstrovaly proti fašismuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Účastníci bratislavského pochodu s názvem Antifašistická mobilizace - Nikdy neprojdete! se vydala z Náměstí Slovenského národního povstání k památníku holocaustu a pokračovala zpět na náměstí SNP.

„Je to velmi smutné, že ve slovenském parlamentu budou sedět fašisté. Měli by být postaveni mimo zákon,“ řekla Novinkám studentka Zuzana, která držela nad hlavou transparent s přeškrtnutým hákovým křížem.

„Jsem z toho smutný, že se tato strana dostala do parlamentu. Přežil jsem holocaust a zažil jsem na vlastní kůži, co je fašismus. Mnozí lidé, kteří tuto stranu volili, ani nevědí, o co tomuto člověku jde. To, že ho pan prezident nepřijal, považuji za velmi sympatické. Není to urážka voličů, ale je to postoj pana prezidenta k představitelům, kteří šíří antihumánní a intolerantní myšlenky,“ řekl Novinkám čestný předseda Ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavel Traubner.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníci bratislavské demonstrace proti fašismu

„Za Slovenského štátu jsme tu už podobné strany měli a víme, kam to vedlo. Věřím, že Slováci se neonacistům dokážou postavit,“ uvedla organizátorka pochodu Alena Krempaská z Institutu lidských práv.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníci bratislavské demonstrace proti fašismu

„Je nepřijatelné, že Marian Kotleba se dostal do parlamentu. Ve společnosti to vyvolá velké problémy,“ podotkl předseda Strany romské unie František Tanko.

Kotlebovu stranu volilo přes 200 000 lidí a v sobotních volbách získala přes osm procent hlasů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníci bratislavské demonstrace proti fašismu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám