Hlavní obsah

Savčenková odmítá ukončit suchou hladovku, její stav se zhoršuje

– Kyjev

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, kterou soudí v Rusku, odmítla ukončit hladovku. Její zdravotní stav se podle ukrajinského generálního konzula, který ji v pondělí navštívil, zhoršuje. Příznaky hladovky jsou na ní už viditelné. Savčenková od 4. března odmítá nejen jíst, ale i pít.

Foto: ČTK/AP

Nadija Savčenková hovoří u soudu se svým obhájcem.

Článek

Podle ukrajinského generálního konzula Vitalije Moskalenka, který ji navštívil 7. března, má 34letá pilotka suché oči, bolesti hlavy, křeče, oteklé nohy a zrychlený tep. Obhájce vězněné pilotky Nikolaj Polozov uvedl, že navzdory slabosti přišla na setkání po svých.

Savčenková podle serveru Kyiv Post odmítá pomoc a ošetření od ruských lékařů a návštěvu jejich ukrajinských kolegů ruská vězeňská služba neumožňuje. Advokáti Savčenkové žádají, aby jejich svěřenkyně byla alespoň přepravena do vězeňské nemocnice v Moskvě. Skupina tří ukrajinských lékařů je připravena jí okamžitě pomoci.

Ruské úřady mohou Savčenkovou krmit násilím, aby odvrátily její smrt.

Savčenková vyhlásila hladovku poté, co bylo neočekávaně odloženo soudní státní, kde měla minulý týdne pronést závěrečnou řeč. [celá zpráva]

„Řekla, že nechce čekat v nejistotě,“ uvedl konzul. „Opustí vězení za svých podmínek, aby ukázala světu, že jeden může donutit Rusko něco udělat, jestliže se nebojí a je nezlomný jako ona.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstrace Ukrajinců za propuštění Savčenkové v Kyjevě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval nejvyšší představitele USA a Evropské unie, aby zesílili tlak na její propuštění.

Ukrajinská pilotka je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Podle obžaloby je odpovědná za smrt dvou ruských novinářů, na které údajně navedla palbu ukrajinské armády.

Ruská prokuratura pro ni žádá 23 let vězení, Ukrajinka vinu popírá. Proces, v němž dosud nepadl verdikt, má být obnoven ve středu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstrant útočící na ruské velvyslanectví v Kyjevě

V pondělí na Ukrajině také pokračovaly protesty proti procesu. Demonstranti se vrátili před ruskou ambasádu v Kyjevě, ale protesty byly menší a mírnější než nedělní, kdy na budovu házeli vejce, rajčata a kamení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám