Hlavní obsah

Turecko přišlo s dalšími požadavky, dohoda je v nedohlednu

– Brusel • Aktualizováno

Turecko přišlo na pondělním bruselském summitu EU, který má řešit migrační krizi, s novými návrhy. Po EU požaduje více, chce mimo jiné dvakrát vyšší finanční pomoc. Slibuje ale přijmout všechny uprchlíky z řeckých ostrovů výměnou za přímý odvoz jiných. Kvůli těmto požadavkům summit zřejmě skončí bez dohody. Zrušena byla i plánovaná večeře představitelů EU a Turecka.

Foto: Reuters

Zleva turecký premiér Ahmet Davutoğlu, turecký ministr pro záležitosti EU Volkan Bozkir a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu EU a Turecka.

Článek

Televize SkyNews uvedla, že někteří lídři s návrhy nesouhlasí a chtějí o nich v dalších dnech jednat. Vadí jim způsob, jakým Turecko s novými návrhy přišlo. Summit ale zatím neskončil.

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu při příchodu na summit věnovaný migraci kladl důraz také na diskusi o přístupových jednáních své země k EU a zjednodušení vízového styku.

„Turecko je připraveno stát se členem EU. Dnes se doufám tento summit nezaměří jen na neřízenou migraci, ale také na přístupový proces Turecka,“ řekl Davutoğlu.

Přišel navíc novými návrhy. Podle představitele EU turecká strana nabízí i žádá více než to, o čem se dosud jednalo. Turecko chce další tři miliardy na zvládnutí uprchlické krize, což je částka, o které mluvil už o víkendu komisař pro rozšíření EU Günther Oettinger, podle něhož se se může účet rychle vyšplhat až na šest či sedm miliard eur ročně. [celá zpráva]

Podle návrhu by měla EU tři další miliardy během jednání Turecku nabídnout, uvedl list The Guardian.

Slíbili nám tři miliardy eur a od té doby uplynuly čtyři měsíce
turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Ankara chce i rychlejší vízovou liberalizaci a také uspíšení přístupových jednání. Za intenzivnější tureckou pomoc s řešením evropské migrační krize žádá údajně uvolnění vízové povinnosti do letošního června.

Jeden za jednoho

Ankara naopak slibuje, že bude přijímat víc vrácených migrantů, začne z řeckých ostrovů přebírat zpět běžence, kteří tam nelegálně dorazili. Podmínkou je rozhodnutí unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl v EU přímo z Turecka.

Za každého zpět přijatého migranta z řeckých ostrovů by měla EU odvézt jednoho uprchlíka z Turecka, uvedly The Guardian a televize SkyNews.

Teprve až nad novými návrhy naleznou prezidenti a premiéři zemí EU společnou řeč, chtějí svůj postoj sdělit turecké straně. Jednání se čeká na společné večeři. Summit se tak nejspíš protáhne do noci.

Během summitu vystoupil v Ankaře turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který podle listu The Guardian řekl, že doufá, že dostane hned celou slíbenou podporu ve výši tří miliard eur: „Slíbili nám tři miliardy eur a od té doby uplynuly čtyři měsíce. Náš premiér je nyní v Bruselu. Doufám, že se vrátí s penězi. Už jsme dali na tři milióny uprchlíků deset miliard dolarů.“

Turecko chce zrychlit přístup k EU

Turecko by si také přálo, aby se summit rozhodl nejen o řešení migrační krize ale i o urychlení přijímání země do EU. Poté, co byly v Turecku převzaty úřady největší noviny Zaman, se ale nedá čekat posun.

Představitelka EU pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová řekla, že Turecko „musí respektovat nejvyšší standardy“ demokracie. Zdůraznila, že svobody začínají u svobody projevu. Otázce svobody projevu v Turecku se na summitu chce zabývat i Francie a Belgie.

Přesto panuje ohledně výsledků řešení migrační krize a zastavení pašování lidí přes Egejské moře opatrný optimismus. „Doufám, že udělám krok vpřed při dosažení těchto cílů, ale dnes to budou obtížná jednání,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

„Jsem si jist, že tyto výzvy budou vyřešeny během naší spolupráce a Turecko je připraveno pracovat s EU,“ řekl Davutoğlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám