Hlavní obsah

Rusko chystá šestou generaci suchojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští inženýři chystají už šestou generaci bojových letounů Suchoj. Zatím není jasné, kdy by mohl být stroj vyroben a nasazen, protože se teprve testuje letoun páté generace Suchoj T-50 (PAK FA). Velitel ruského letectva Viktor Bondarev ale oznámil, že nový stroj by měl být vyhotoven také v bezpilotní verzi.

Foto: Profimedia.cz

Nový letoun má přijít po stroji páté generace Suchoj T-50 (na snímku).

Článek

„Bude upraven v obou verzích,“ prohlásil podle agentury TASS tento týden Bondarev.

Podle ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina je nutné, aby se ruský obranný průmysl díval daleko dopředu, přičemž důraz má klást na nové technologie a zbraně. To potvrdil i Bondarev: „Když se zastavíme, zastavíme se napořád. Proto pokračuje práce na šesté, možná sedmé generaci bitevníků.“

Šéf ruského letectva nespecifikoval, jak dlouho vývoj nové generace potrvá, naznačil ale, že to bude pár let. Ruská státní firma UAC přede dvěma lety uváděla, že první stroj by mohl být dokončen až po roce 2025.

USA šestou generaci už vyvíjejí

Rusko stále ještě testuje letoun páté generace PAK FA s technologií pro „neviditelné přelety“ stealth i schopností letět dlouhodobě nadzvukovou rychlostí. Stroj, který je vyvíjen společně s Indií a poprvé vzlétl před šesti lety, by měl dokončit zkoušky letos a od příštího roku by měl být nasazen a také exportován. Původně se přitom předpokládalo, že už bude rok nebo dva sloužit.

T-50 má nahradit ve výzbroji letouny MiG-29 a Suchoj Su-27 i jeho deriváty a má být protivníkem už zavedeného amerického F-22 Raptor. Rusko tedy ve vývoji zaostává, i když jeho stroj má být tradičně obratnější. Američané, kteří také na obranu vydávají desetkrát více peněz než Rusové, začali vyvíjet letoun šesté generace už před několika lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám