Hlavní obsah

V Řecku uvízlo přes třicet tisíc uprchlíků

V Řecku je nyní 32 tisíc uprchlíků, kteří tam uvízli poté, co Makedonie zavřela hranice a další země na takzvané balkánské trase omezily příjem imigrantů z Řecka. Oznámily to ve čtvrtek řecké ministerstvo obrany a ministerstvo pro migraci.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Afghánští uprchlíci v centru Atén

Článek

Podle náměstka ministra obrany Dimitrise Vitsase je většina z uvízlých běženců, tedy asi 24 985, na řecké pevnině, dalších 6857 uprchlíků je na ostrovech v Egejském moři. Podle Vitsase vstoupilo do země do čtvrtečního rána 2122 migrantů. Jen asi 500 jich podle policie přešlo severní hranici do Makedonie. Pak ale makedonská policie některé z nich zase vrátila kvůli nesrovnalostem v jejich dokladech.

Situace je nejhorší právě na řecko-makedonských hranicích, kde je podle policie přes 11 500 lidí čekajících, zda budou puštěni dál do střední Evropy. Na protest proti uzavření hranic zablokovala ve čtvrtek skupina běženců na řecké straně hranice s Makedonií železniční trať, která vede přes hraniční čáru.

Ministr pro migraci Janis Muzalas uvedl, že Řecko má místo v uprchlických zařízeních pro 10 tisíc lidí a buduje další prostory pro asi 15 tisíc osob.

Nevládní organizace varují, že do léta v Řecku může v důsledku přísnější kontroly hranic v zemích na takzvané balkánské trase, kterou uprchlíci směřují do bohatších částí Evropy, být až 200 tisíc běženců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám