Hlavní obsah

Přestaňte dávat na Facebook fotky svých dětí, varuje Francouze policie

Paříž

Rodiče ve Francii by neměli na sociálních sítích zveřejňovat fotografie svých dětí. Porušují tím jejich soukromí a ohrožují jejich bezpečnost a děti by je mohly později žalovat, poukazuje policie i experti. Takovým rodičům by podle přísných francouzských zákonů na ochranu soukromí mohl soud uložit rok vězení a pokutu ve výši 45 000 eur (1,2 miliónu korun).

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zveřejňování fotografií vašich dětí na Facebooku není bez rizika. Chraňte své děti!“ vyzývá francouzská policie na svých stránkách na Facebooku.

Experti varování vítají. „Kritizujeme často teenagery za to, jak se chovají na internetu, ale rodiče nejsou lepší,“ řekl Eric Delcroix, který se zabývá právními a etickými otázkami spojenými s užíváním internetu. Upozornil, že za pár let by mohly soudy ve Francii obdržet první žaloby dětí na své rodiče za to, že dříve bez jejich souhlasu umístili na sociální sítě jako Facebook či Twitter fotografie z jejich soukromí.

Jeho slova potvrdila Viviane Gellesová, právnička specializující se na témata a kauzy spojené s internetem. Rodiče jsou podle ní ze zákona odpovědni za ochranu snímků svých dětí. Delcroix dodává, že rodiče by se měli zamýšlet nad tím, jak se jednou budou jejich potomci cítit, až zjistí, že na sítích visí jejich fotografie volně dostupné desítkám a stovkám lidí.

Jak uvedl britský list The Daily Telegraph, mnoho lidí na Facebooku štvou fotografie dětí jejich přátel, a proto úřední varování uvítají. Příslušné kroky zvažuje i Facebook. Jeho viceprezident Jay Parikh ohlásil, že by firma mohla zavést systém varování pro rodiče před tím, než na svůj profil umístí fotografii dítěte.

Anketa

Vadí vám, když vaši přátelé umisťují na sociální síť fotky svých dětí?
Ano
70,4 %
Ne
29,6 %
Celkem hlasovalo 3596 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám