Hlavní obsah

Chceme povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, přitvrdil řecký premiér

Atény
Aktualizováno

Řecko, na jehož území se v důsledku uzavírání hranic na tzv. balkánské migrační trase, hromadí běženci, žádá zavedení systému povinných kvót pro přerozdělování uprchlíků mezi země EU. V rozhovoru pro německou televizi to řekl řecký premiér Alexis Tsipras. Kvóty bude požadovat na nadcházejícím summitu unie s Tureckem.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

„Je nepřijatelné, že někdo nechce sdílet břemeno uprchlické krize. Tu lze vyřešit pouze solidaritou," citovala ČTK Tsiprase, podle něhož by se měly dodržovat dohody a nepodnikat „jednostranné kroky“, jak označil hraniční kontroly a omezování počtu přijímaných uprchlíků evropskými zeměmi.

Podle řeckého ministerského předsedy si státy EU musejí uprchlíky přebírat v závislosti na počtu svých obyvatel a hospodářské síle. Takový systém povinných kvót na popud Německa začala už loni plánovat Evropská komise, mechanismus však naráží na tvrdý odpor zemí V4 včetně Česka, ale i dalších států. Z Nizozemska mezitím zaznělo, že by systém mohl fungovat na dobrovolné bázi. [celá zpráva]

Unie loni schválila pouze jednorázové přerozdělení 160 000 lidí, kteří se už nacházeli v Řecku a Itálii. Členské státy se ale do naplnění závazku neženou a dosud se podařilo přerozdělit jen několik desítek lidí.

Pomůže Turecko?

Unie doufá v omezení počtu nově příchozích běženců díky dohodě s Tureckem, jemuž kromě jiného slíbila tři miliardy eur na dva roky. Z informací, které unikly z jednání evropských představitelů s tureckými, ale plyne, že Ankara žádá další peníze. [celá zpráva]

Počet nových běženců v zimním období sice poklesl, přesto jen za první dva měsíce letošního roku dorazilo přes moře do Evropy víc lidí než za vloni za první půlrok. [celá zpráva]

Unijní představitelé měli s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem o řešení migrační krize jednat na únorovém summitu EU, na který však Davutoglu nakonec nedorazil, oficiálně kvůli pumovému atentátu v Ankaře, a jednalo se téměř výlučně o výjimkách pro Británii, která hrozí odchodem z Unie. Proto byl na březen ohlášen mimořádný summit EU-Turecko. Konference byla svolána na příští pondělí.

Německo: Nejdřív registrace, pak možná přerozdělení

Německá kancléřka Angela Merkelová se v této souvislosti v úterý nechala slyšet, že nejdříve musejí být migranti zaregistrováni v Řecku, a teprve následně přerozděleni do všech evropských zemí. To nasvědčuje tomu, že si Berlín nepřeje, aby byl všem migrantům, kteří uvízli v Řecku, umožněn volný průchod do Německa, kde by mohli požádat o azyl, poznamenává server deníku The Wall Street Journal.  

Řecký premiér Tsipras minulý týden varoval, že když summit krizi nevyřeší, může začít jeho země vetovat všechny dohody v EU.

Evropská komise připravuje balík mimořádné finanční pomoci Řecku. Tisk píše až o 700 miliónech eur (téměř 19 miliardách korun).

Anketa

Měly by si oprávněné žadatele o azyl mezi sebe úměrně rozdělit všechny státy EU?
Ano
2 %
Ne
98 %
Celkem hlasovalo 2940 čtenářů.

Související témata:

Foto: Michalis Karagiannis, Reuters

Staronový řecký premiér Alexis Tsipras

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Reklama

Související články

V centru Atén se chtěli oběsit dva uprchlíci

V centru Atén se pokusili na stromě oběsit dva pákistánští uprchlíci, informovala řecké média. Oba ošetřili lékaři a jsou mimo ohrožení života. Podle agentury...

Výběr článků

Načítám