Hlavní obsah

Policie v Calais v noci proti migrantům použila slzný plyn, blokovali silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais
Aktualizováno

Francouzská policie zasahovala v noci v uprchlickém táboře „Džungle” v Calais, jehož část začaly úřady vyklízet v pondělí. Zásah byl veden proti migrantům, kteří se pokoušeli dostat do kamiónů, uvedla BBC. V úterý likvidace jižní části tábora pokračuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v uprchlickém táboře v Calais trvaly i v nociVideo: AP

 
Článek

Migranti v noci využili tmy, aby se dostali na silnici ke kamiónům mířícím do Anglie. Asi 150 se jich pokusilo zablokovat cestu do přístavu. Někteří byli ozbrojeni holemi a železnými tyčemi. Policie proti nim nasadila slzný plyn a zahnala je zpět do tábora.

V úterý se vrátí do tábora, které se říká „Džungle”, demoliční čety a budou pokračovat v likvidaci příbytků v části, ze které se vystěhovávají uprchlíci. Vystěhování se týká asi tisícovky lidí, kteří mají být přemístěni do kontejnerových domů, čemuž se brání. Nechtějí ani požádat o azyl, neboť se touží dostat do Británie.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migrant u zapáleného přístřešku v táboře u Calais

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Likvidace tábora Jungle

Během pondělka bylo rozebráno na sto přístřešků. Demoliční čety ze soukromé firmy se zaměřují na ty neobývané, ty, ve kterých jsou ještě migranti, zatím nechávají být. Když se tomu začali bránit, musela policie použít slzný plyn. Při zásahu byli zadrženi čtyři lidé včetně aktivistů britské organizace No Borders. Tucet přístřešků bylo zapáleno. [celá zpráva]

„Ponuré a zlověstné obrázky z demolicí” zveřejněné na Twitteru.

Do tábora také již nesmějí přicházet dobrovolníci.

Foto: Chris Den Hond, ČTK/AP

Policisté přihlížejí požáru přístřešku v táboře u Calais.

Francie likvidaci části tábora, jehož obyvatelé znepříjemňují život starousedlíkům v Calais, označuje za humanitární operaci, protože hygienické podmínky v jižní části tábora jsou zoufalé.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tábor také vadí Londýnu, protože jsou v něm lidé, kteří se snaží nelegálně dostat do Velké Británie na kamiónech a komplikují nákladní dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám