Hlavní obsah

Švédsko od loňska hledá další neznámou ponorku ve svých vodách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Ve Švédsku loni opět zpozorovali neznámou ponorku. Uvedl to v pátek list Dagens Nyheter, podle něhož byla podruhé spatřena šest měsíců po rozsáhlém a neúspěšném honu na ponorku z podzimu 2014. Loňský případ ale nebyl dosud zveřejněn.

Foto: Reuters

Válečné lodě a švédská ponorka na cvičení NATO Dynamic Mongoose

Článek

Loni na jaře pozoroval během námořního cvičení periskop ponorky příslušník švédských ozbrojených sil, ale myslel si, že jde o švédské plavidlo, které se také účastní cvičení.

Žádná švédská ponorka se ale v oblasti, kde byl viděn periskop, nepohybovala. Potvrdit to nebylo těžké, protože všechny švédské ponorky mají automatizovaný systém lokace, který umožňuje přesně zjistit, kdy kde která byla.

Ponorku spatřil příslušník švédského námořnictva, který byl při cvičení na straně útočících sil. Několik centimetrů nad hladinu se na pár sekund vynořil periskop o průměru asi patnáct centimetrů.

Analytici námořnictva pozorování vyhodnotili jako pravděpodobnou ponorku, což je druhý nejvyšší stupeň jistoty na šestistupňové škále, protože tomu nasvědčovaly všechny další indicie, zejména to, že se objekt pohyboval a jakou rychlostí. Rozhodlo se proto informovat ministerstvo obrany, i když neznalo národnost ponorky.

Závěrečnou zprávu o případu dostala vláda v září 2015. Ozbrojené síly v ní upozorňovaly, že ve švédských vodách je aktivní cizí síla.

Větší aktivita na Baltu

Ministr obrany Peter Hultqvist se pro list  k případu odmítl vyjádřit, ale uvedl, že se „změnil bezpečnostní mód kvůli větší aktivitě v oblasti Baltického moře”.

”Je to něco, co  nemůžeme ignorovat. Z tohoto důvodu se parlament rozhodl, že ozbrojené síly zvýší své schopnosti v boji proti ponorkám,” uvedl ministr. Investuje se proto do pozorovacích lodí, vylepšení senzorů, do bójí i protiponorkových granátometů. Dvě korvety Gavle byly upraveny pro boj s ponorkami.

Hon z roku 2014

Švédsko podniklo nejrozsáhlejší hon na ponorku v říjnu 2014 poté, co byla neznámá ponorka, dlouhá asi sedmdesát metrů, opakovaně pozorována v okolí Stockholmu. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nepodařilo se ji dopadnout ani se nepodařilo zjistit, komu plavidlo patřilo. Většina expertů se však domnívá, že bylo ruské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám