Hlavní obsah

Chovanec a Kaliňák se opřeli do Řecka. Bojkotuje prý řešení migrační krize

– Brusel • Aktualizováno

Do klíčového summitu EU-Turecko zbývá 10 dní a ministři vnitra stále nemohou najít společnou řeč. Hlavní příčinou je podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka přístup Řecka, které jen pasivně volá po pomoci jiných, samo ale nedělá nic. Český ministr vnitra Milan Chovanec dal Kaliňákovi za pravdu a vyzval Řeky, aby se vyvarovali další kritiky zemí V4.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák při debatě se svým maltským protějškem Carmelem Abelou

Článek

„Hlavním problémem dnes je přístup Řecka. Ten je třeba zásadně změnit, nebo se nepohneme dál," prohlásil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák po čtvrtečním jednání ministrů vnitra EU, které podle jeho účastníků proběhlo ve velmi vyhrocené atmosféře.

Počet migrantů přicházejících z Turecka stále stoupá a Řekové uprchlickou vlnu i přes pomoc dalších zemí nezvládají.

Představa, že by stále přerozdělili svůj problém mezi všechny přesto, že sami selhali, je neuvěřitelná.
Ministr vnitra SR Robert Kaliňák

"Řecko na jedné straně říká, že neumí svou hranici hlídat. Ale evidentně s tím ani nechce začít. A neustále žádá o nějakou evropskou solidaritu. Představa, že by přerozdělili svůj problém mezi všechny přesto, že sami selhali, je neuvěřitelná," prohlásil Kaliňák.

Pozor na jazyk

Český ministr vnitra Milan Chovanec svému řeckému protějšku připomněl finanční i materiální pomoc, které se z Česka jeho zemi dostalo. Zároveň ho požádal, aby neopakoval svá vyjádření z poslední doby na adresu středoevropských států.

"Není to obvyklé, aby se ministři přímo hádali a vyčítali jednotlivé body," poznamenal k jednání slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Tvrdá vyjádření na řeckou adresu podle něj zněla nejen od zástupců Visegrádské čtyřky, ale také od ministrů ze západní Evropy.

"Není zvykem, aby si ministři skákali do řeči. To si za těch osm let, co sem jezdím, nepamatuji. Začíná to být skutečně velmi emotivní," podotkl Kaliňák.

Pro EU je nyní při řešení migrační krize klíčovou zemí Turecko. Úspěch jednání s ním ale bude podle Kaliňáka opět závislý na řeckém postoji. "Někdy mám pocit, že zvítězí malé žabomyší války z dávno minulých dob," podotkl.

Trapné výmluvy

Řekové se během čtvrtečního jednání podle slovenského ministra "trapně vymlouvali" na Turecko, které je podle nich prý vinno tím, že stále není funkční kontrola jejich společné hranice.

O vypjatosti situace svědčí mimo jiné i to, že Atény ve čtvrtek kvůli rakouskému limitu pro přijímání uprchlíků stáhli ke konzultaci svou velvyslankyni ve Vídni. [celá zpráva]

"Rakousko se k nám chová jako k nepřátelům," řekl Janis Muzalas svým protějškům podle diplomatického zdroje citovaného agenturou AFP. "Řecko nebude akceptovat jednostranné akce. Jednostranných akcí je schopno i Řecko," citovala ministra agentura DPA.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Muzalas dále v Bruselu podle médií prohlásil, že Řecko "nepřipustí, aby se pro Evropu stalo Libanonem, skladištěm duší", a to ani v případě, že by dostalo rozsáhlou finanční pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám