Hlavní obsah

Finsko odložilo vyšetřování silvestrovského obtěžování žen

Helsinky
Aktualizováno

Finská policie odložila s výjimkou jednoho všechny případy údajného sexuálního obtěžování žen během silvestrovských oslav v Helsinkách. Informovala o tom televize YLE s tím, že vyšetřovatelé nedokázali u většiny případů, které ohlásili svědkové, identifikovat ani podezřelé, ani oběti.

Foto: Profimedia.cz

Helsinské nádraží

Článek

Policie obdržela řadu hlášení o sexuálních útocích, za kterými podle výpovědí stáli přistěhovalci. Podobné události oznámila řada evropských měst, nejvíce jich bylo v Kolíně nad Rýnem.

Helsinská policie v lednu přijala šestnáct oznámení o sexuálních útocích na Senátním náměstí, které je centrem metropole a tradičním dějištěm oslav. Tři případy vyšetřovatelé řešili jako skupinové obtěžování. Mělo k nim dojít u hlavního nádraží, kde se shromáždilo asi tisíc migrantů žádajících azyl. Zadrženi tam byli tři podezřelí včetně jednoho Iráčana. [celá zpráva]

Všechny případy až na jeden byly odloženy, neboť bez souhlasu obětí se policie podle zákonů nemůže sexuálním obtěžováním dále zabývat, poznamenala stanice YLE.

Vyšetřují jen pokus o znásilnění

Jediným stále otevřeným případem je pokus o znásilnění. Oběť se policii ale stále nepřihlásila a vyšetřovatelé zatím pracují jen s výpověďmi svědků a podezřelého. Zda bude stíhání v této záležitosti pokračovat, rozhodne prokuratura.

Foto: Profimedia.cz

Stanice finské policie

„Je politováníhodné, když nemůže být vyslyšen názor oběti,” uvedla Teija Koskenmäkiová z helsinské policie, která se případy zabývá. „Pokud máme jen informace od podezřelého a kolemjdoucích, tak si nemůžeme být jistí, co se skutečně stalo,” dodala.

Finská média po novoročních oslavách informovala o řadě případů hromadného obtěžování žen, policie ale stále neví, kolik takových incidentů se opravdu stalo a zda za nimi stáli žadatelé o azyl, jak některé výpovědi tvrdily.  Nebývalý nárůst obtěžování přiznala i finská policie.

„K takovému obtěžování o předchozích silvestrech nebo jiných podobných příležitostech nedocházelo. V Helsinkách je to zcela nový fenomén,“ řekl tajemník helsinské policie Ilkka Koskimäki.

Reklama

Výběr článků

Načítám