Hlavní obsah

Žháři už v Německu letos zaútočili na ubytovny pro migranty sedmnáctkrát

Berlín

Celkem sedmnáct žhářských útoků na ubytovací zařízení pro migranty letos zaznamenala německá policie. Oznámil to v pondělí mluvčí ministerstva vnitra Tobias Plate. Policisté řešili celkem 118 trestných činů zaměřených proti ubytovnám pro uprchlíky. 112 z nich podle vyšetřovatelů souviselo s pravicovým extremismem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár zničil střechu budoucí ubytovny pro uprchlíky v saském BudyšíněVideo: Reuters

 
Článek

Kromě žhářských útoků policie vyšetřovala další násilné útoky, jako poškození majetku či šíření propagandy. Plate se podle agentury DPA snažil vyvrátit domněnku, že útoky na ubytovny jsou převážně záležitostí východní části Německa.

Existují podle něj sice regiony, kde je situace zvlášť kritická, ty se ale nacházejí jak na východě, tak na západě země.

Foto: Rico Loeb, ČTK/AP

Hasiči při zásahu u hořícího bývalého hotelu v Budyšíně, který se měl stát ubytovnou pro uprchlíky.

Naposledy se žhářský útok odehrál v noci na neděli v saském Budyšíně, kde hořela budova hotelu, z nějž se mělo stát ubytovací zařízení pro uprchlíky. [celá zpráva]

Lidé útok ocenili potleskem 

Kolem ještě neobydlené budovy zachvácené plameny se podle policie sešlo dvacet až třicet lidí, kteří požár provázeli potleskem a urážlivými poznámkami. Někteří z nich byli podnapilí a bránili hasičům v práci.

Chování přihlížejících poté ostře odsoudili čelní němečtí politici. [celá zpráva]

Počet trestných činů zaměřených na ubytovny pro migranty loni v Německu skokově vzrostl. Celkem jich loni policie řešila 924, o rok předtím bylo takových případů 199.

Podle nedávno zveřejněných statistik také v Německu stoupl počet trestných činů s krajně pravicovým pozadím. Loni byl meziroční nárůst téměř o třetinu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám