Hlavní obsah

Ruská policie zadržela majitele moskevského letiště Domodědovo

Moskva

Ruské úřady zadržely Dmitrije Kamenščika, majitele moskevského letiště Domodědovo, které je největší v Rusku. Zadržení souvisí s bezpečnostními opatřeními na letišti v době teroristického útoku v roce 2011. Informoval o tom mluvčí Vyšetřovacího výboru Ruské federace Vladimir Markin.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Kamenščik

Článek

Dmitrij Kamenščik se podle vyšetřovatelů spolu s dalšími třemi lidmi angažoval v zavedení nového systému kontroly lidí při vstupu na letiště, který zhoršil úroveň zabezpečení.

Vyšetřovatelé tento měsíc obvinili další tři současné a bývalé zaměstnance letiště.

Kamenščik odmítl obvinění proti němu i třem dalším podezřelým, napsala agentura Reuters.

Při sebevražedném útoku na letišti v lednu 2011 zemřelo více než 30 lidí. Atentátník se vyhodil do vzduchu v příletové zóně. [celá zpráva]

Jako s Chodorkovským, zlobí se opozice

Podle ekonoma Sergeje Alexašenka je zadržení Kamenščika další snahou státu odebrat majetek soukromým podnikatelům. Stejný názor má opoziční politik Vladimir Ryškov. Alexašenko přirovnal situaci k případu firmy Jukos a podnikatele Michaila Chodorkovského, napsal server newsru.com.

Časopis Forbes odhaduje majetek Kamenščika na 2,9 miliardy dolarů (70,6 miliardy korun). Kamenščik plánoval v roce 2011 nabídnout akcie letiště na burze v Londýně. Primární nabídku však nakonec zrušil kvůli nízké ceně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám