Hlavní obsah

Vdova po exministru vnitra nabízela spis o Walesovi

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Vdova po Czeslawovi Kiszczakovi, bývalém polském ministru vnitra, který zemřel loni v listopadu ve věku 90 let, nabídla polskému Institutu paměti národa (IPN) dvacet beden s materiály o tajných službách, jež našla doma po smrti manžela.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lech Walesa na archovním snímku

Článek

Některé se měly týkat setkání z roku 1974 s tajným spolupracovníkem s krycím jménem Bolek. Tím byl podle krajně pravicového tisku Lech Walesa, zakladatel odborů Solidarita a pozdější prezident.

Někteří čelní politici vládního Práva a spravedlnosti (PiS), s nimiž je Walesa ve dlouhodobém sporu, např. vicepremiéři Mateusz Morawiecki a Piotr Glinski, ve středu uvedli, že „objevené spisy jen potvrzují Walesovu agenturní minulost, o níž stejně všichni věděli“.

Walesa má čisté lustrační osvědčení

Walesa ale podle rozhodnutí polských soudů z roku 2000 nejenže nikdy nebyl agentem tajných služeb, ale stal se jejich obětí a má čisté lustrační osvědčení.

Lukasz Kaminski, ředitel IPN, včera řekl, že Kiszczaková za akta žádala 90 tisíc zlotých (567 tisíc korun).

„Vzhledem k tomu, že bývalý ministr vnitra tajné dokumenty získal nelegálně, a navíc s nimi podle zákona nelze obchodovat, vstoupila v úterý večer do domu Kiszcakové policie a v přítomnosti prokurátora spisy zabavila,“ sdělil Kaminski.

Kiszczaková pak médiím řekla, že finanční odměnu navrhl sám IPN a později vše obrátil proti ní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám