Hlavní obsah

Čtyři z pěti hotspotů máme připravené, hlásí Řecko

– Atény

Čtyři z pěti plánovaných registračních středisek (tzv. hotspotů) v Řecku jsou dokončeny a připraveny. V úterý to podle agentury Reuters oznámily řecké úřady, které na pomoc s provozováním center povolaly i vojáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtyři z pěti hotspotů pro migranty v Řecku jsou hotovéVideo: Reuters

 
Článek

Řecko v poslední době opakovaně kritizovala Evropská unie, že nedělá dost, aby zmírnilo nepřehledný příliv uprchlíků. Atény pod hrozbou dočasného vyřazení z schengenského prostoru povolaly armádu, aby pomohla s urychleným dobudováním středisek a dvou relokačních táborů.

„Čtyři z pěti hotspotů jsou připravené a schopné přijímat uprchlíky,“ prohlásil řecký ministr obrany Panos Kammenos během úterní návštěvy tábora u Atén. Upozornil také, že tento tábor je stoprocentně funkční a další dva u Soluně jsou rovněž připravené přijímat uprchlíky z hotspotů. Dva z táborů jsou nevyužívané vojenské objekty a každý pojme až 4000 lidí.

Foto: , ČTK/AP

Hotspot na řeckém ostrově Leros

Tato registrační střediska se nacházejí na ostrovech Samos, Lesbos, Chios, Kos a Leros, kam míří drtivá většina migrantů vydávajících se do Evropy z Turecka přes Egejské moře. Dokončeno dosud není pouze středisko na Kosu, uvedly Atény, ale i to má být hotové do neděle. Práce se tam zpozdily kvůli protestům místních, kteří se bojí negativních dopadů na turistický ruch.

Do Řecka přišlo od počátku loňského roku více než milión lidí, z toho letos už okolo 80 000. Většinou chtějí dál, především do Německa. I to se ale chystá počty přijatých běženců výrazně snížit.

Reklama

Související články

Unie dala Řecku tříměsíční ultimátum

Státy Evropské unie daly Řecku v pátek ultimátum, musí do tří měsíců odstranit nedostatky v ochraně hranic a při kontrolách proudu migrantů z Blízkého východu....

Výběr článků

Načítám