Hlavní obsah

Vláda na Ukrajině má namále. Porošenko vyzval premiéra Jaceňuka, aby odstoupil

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý vyzval premiéra Arsenije Jaceňuka i generálního prokurátora Viktora Šokina, aby odstoupili. Porošenko požaduje plnou přestavbu vlády. Prokurátor Šokin pár hodin po prezidentově výzvě nabídl svou demisi. Kabinet vedený Jaceňukem čelí v parlamentu hrozbě hlasování o nedůvěře.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Zatímco k prokurátorovi Šokinovi Porošenko na svých internetových stránkách řekl, že sice podnikal úspěšné reformní kroky, ale „nepodařilo se mu získat důvěru společnosti“, tak na adresu Jaceňukovy vlády poznamenal, že je čas na plnou přestavbu kabinetu.

„Léčba k obnovení důvěry nestačí, je třeba chirurgického zásahu,“ ohlásil na Twitteru Porošenkův mluvčí Svjatoslav Tsegolko.

Úplná přestavba vlády má podle prezidenta stát na základě dosavadní čtyřkoalice tvořené Solidaritou (Blok Petra Porošenka), (Jaceňukovou) Lidovou frontou, Svépomocí a Otčinou (Julie Tymošenkové).

Kvůli ustavení nové vlády na základě stávající koalice se Porošenko obrátil na Jaceňukovy spolustraníky: „Zejména vyzývám Lidovou frontu a její vůdce, se kterými jsme bok po boku prošli obtížnou cestu a které jsem považoval, považuji a budu považovat za své podporovatele a politické partnery”.

Pomalé reformy

Šéf parlamentního zastoupení Porošenkova bloku Jurij Lucenko přitom ještě před dvěma týdny prohlašoval, že prezidentova strana bude požadovat proměnu vlády, ale nadále by ji měl vést Jaceňuk. Podmínkou byl ovšem premiérův souhlas s novým kabinetem odborníků, který by pokračoval v nastoleném reformním kurzu.

Jaceňukově vládě nyní hrozí parlamentní hlasování o nedůvěře. Podle některých zpráv se podařilo dát dohromady potřebný počet poslaneckých hlasů k vyslovení nedůvěry. Šéf vlády, jíž zmítají vnitřní boje a nařčení z korupce, má právě v úterý vystoupit před poslanci.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Foto: Andrew Kravchenko/Pool , Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Pomalé reformy na Ukrajině v minulých dnech kritizoval Mezinárodní měnový fond a pozastavil vyplácení pomoci, dokud nedojde k nápravě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám